Abonnementsartikel

Den sydamerikanske vandplante, carolina cabomba, har i løbet af kort tid bredt sig i to søer, Fiskesø og Hundesø ved Hedeland nær Roskilde. Her truer planten med at udkonkurrere den oprindelige vegetation.

Men nu sætter Miljøstyrelsen gang i bekæmpelsen af planten, for at fjerne den fra søerne og forhindre, at den spreder sig yderligere i naturen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Skrækscenariet er, at planterne spreder sig til andre søer, og så kan opgaven med at bekæmpe den hurtigt blive enorm. Derfor er det så vigtigt, at vi hurtigt får situationen under kontrol, sigerbiolog Julian Dons Henriksen fra Miljøstyrelsen, der har ansvaret for bekæmpelsen.

Allerede i maj måned blev der udstedt et forbud mod fiskeri og badning, herunder hundebadning i de to søer, for at forhindre spredning af planten.

Skal skygges væk

Tidligere har man bekæmpet invasive vandplanter ved at tømme søer for vand og fjernet planterne. Men ved Hedeland afprøver Miljøstyrelsen en ny metode, plastfolie.

- Vi ruller mørk plastik ud over søbunden, for så dør planten af mangel på lys efter nogle måneder, fortæller Julian Dons Henriksen.

Et område på cirka 10.000 kvadratemeter, hvilket er mere end en fodboldbane, skal overdækkes, vurderer konsulentfirmaet Amphi Consult, der udfører bekæmpelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Én centimeter for meget

England, Tyskland og Australien er blandt de lande der også har haft problemer med den livskraftige akvarieplante, der spreder sig til naturen.

- Planten i søen stammer formentlig fra et akvarie, der er blevet tømt ud i søen. Der skal ikke mere end en lille stump på en centimeter af stænglen til. Ud fra den lille stump kan planten skyde og formere sig og brede sig over store områder, siger Julian Dons Henriksen.

Hvis man vil skille sig af med fisk og planter fra et akvarium, skal fiskene først aflives, og derefter skal indholdet smides ud som husholdningsaffald.

-Det her viser tydeligt, hvor skadeligt det kan være, når man sætter fremmede dyr og planter ud, hvor de ikke hører hjemme. Skaderne på områdets natur kan blive enorme, og oprydningen koster dyrt, siger Julian Dons Henriksen.

Det er forbudt at udsætte dyr og planter i naturen ifølge naturbeskyttelsesloven.