Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sådan bliver du og din hest klar til efteråret

Af Lise T. Christiansen -

  • 106470_1
  • 106470_2
  • 106470_3

Del artiklen:

Tips om giftige agern, foder og meget mere

Selv om der forhåbentlig stadig venter mange solrige, milde dage forude, kan vi ikke løbe fra, at efteråret nærmer sig hastigt. Og som hesteejer betyder det, at der er en del ting, der er værd at være opmærksom på i den kommende tid - dels af hensyn til din hests ve og vel, og dels for at gøre livet nemmere for dig selv, inden det for alvor bliver mørkt og koldt.

Her får du 6 tips til, hvordan du og din hest bedst går efteråret i møde.

1. Efteråret er årstid for nedfaldne agern, som er meget giftige for heste og i værste fald kan koste dem livet. Det handler altså om at holde sine heste langt væk fra agern, der er egetræets frugter, da de firbenede gerne elsker at spise dem. Agern modner i løbet af september-oktober og falder på jorden omtrent samtidig med, at egetræet smider sine blade.

2. Snart er det aktuelt at se på, om din hests foder bør justeres. Skal der skrues op i takt med, at græsset bliver utilstrækkeligt, og at det bliver koldere og kræver mere energi at holde varmen? Eller skal der skrues lidt ned for en tid, fordi du neddrosler træningen efter en meget aktiv sommer? Har du en hest, der er til den tynde side, f.eks. på grund af alder eller efter sygdom, kan det anbefales at tage en dyrlæge eller foderrådgiver med på råd om efterårs- og vinterfodring.

3. Står din hest over for et tand-tjek, er det en god idé at få det klaret inden så længe. For når det bliver koldt, er det ekstra vigtigt, at hestens tænder fungerer optimalt, så den får det fulde udbytte af sit foder. Samtidig er det også mere rart for alle parter at få det overstået, mens der stadig er noget dagslys og en rimelig temperatur i stalden.

4. Går du og overvejer, om din hest har brug for en ormekur, er september eller oktober et glimrende tidpunkt at få undersøgt hestens ormestatus på. Så hvis du gerne vil have det krydset af sæsonens tjekliste, er det altså omkring denne tid, du med fordel kan tage fat i dyrlægen og få lavet en aftale om indlevering af en gødningsprøve til analyse.

5. Hvis du er den velorganiserede type, der har nydelige stakke af rene dækkener og varmt ridetøj liggende klar, kan du roligt skippe dette punkt. Er du derimod ligesom os andre, er det smart at få gennemgået beholdningen af vinterudstyr til både hesten og dig selv for at se, om der er noget, der trænger til at blive repareret, sendt til rens eller erstattet af noget nyt, inden årets første rigtigt kolde dag melder sig.

6. Vi nærmer os også tiden, hvor det kan betale sig at kaste et kritisk blik på hestens fysiske rammer, såsom stalden, hegn og låger, vandforsyningen samt belysningen inde og ude. Er der noget, der trænger til at blive fikset eller skiftet ud, er det en stor fordel at være på forkant med det, fremfor at være tvunget til at trække i arbejdstøjet midt i en efterårsstorm eller i bidende kulde.

Rigtigt godt efterår til dig og din hest!

Kilder: Agria Dyreforsikring, dyrlægevagten.dk, equimed.com, thehorse.com.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame