Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Ny fugleø er en stor succes

Af boa -

  • 106649_1

Del artiklen:

Der er observeret tæt på 100 ynglende ternepar på den nyetablerede fugleø ved Limfjorden, hvilket er langt over forventningen for det første år

Den nye fugleø ved Agger Tange, der ligger i den vestlige del af Limfjorden, blev færdig i udgangen af marts måned. Her fem måneder senere har forskere fra Institut for Bioscience ved Århus Universitet og frivillige lokale ornitologer observeret 50 ynglende fjordternepar, 30 ynglende havternepar og 10 ynglende dværgternepar på den nyanlagte fugleø. Desuden er der observeret et ynglende klydepar, tre ynglende store præstekravepar og et ynglende rødbenpar. Antallet af ynglende fugle og særdeles terner er langt over forventning for det første år.

Primært for ternerne

Fugleøen er primært lavet for at sikre bedre ynglevilkår for de trængte terne i området. Men observationerne viser også, at flere fuglearter raster på den store flade og på det våde sand omkring øen. Det er eksempelvis fuglearter som splitternen, stormmåge, hættemåge, storspove, strandskader, kobbersneppe, regnspove, mudderklire og islandsk ryle.

- Vi er rigtigt godt tilfredse med antallet af ynglefugle på vores nye fugleø, Specielt observationerne af der 10 ynglende dværgternepar er vi meget glade for. Dværgternen er verdens mindste terne, og bestanden er desværre kraftigt nedafgående. I 2018 havde dværgternen ifølge Dansk Ornitologisk Forening ikke ynglesucces på Agger Tange. De ti ynglepar er et sikker tegn på at de har taget øen til sig, fortæller naturmedarbejder Nanna Søndergaard Pedersen fra Naturstyrelsen Thy.

Flydespærringer

Naturstyrelsen arbejder aktivt på, at ynglefuglene skal fortsætte med at finde sig til rette på den nye fugleø. Der er blandt andet lagt flydespærringer mellem Agger Tange og fugleøen, for at forhindre rævene i at komme over på øen. Derudover er det planen, at vegetationen på øen skal holdes nede og rynket rose skal bekæmpes.

De sidste terneunger er fløjet fra fugleøen for i år. Når der yngles i foråret, kan ternerne bedst opleves med kikkert fra p-pladsen ved krydset mellem Aggervej og Lange Molevej på Agger Tange. Naturstyrelsen opfordrer besøgende til at udvise hensyn, således at ternerne får fred og ro.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame