Abonnementsartikel

Ikke mindre end 27 prægtige gamle køretøjer og hele seks hestespand deltog for nylig i pløjestævnet i sønderjydske Maarbæk ved Løgumkloster. Det blev afholdt under fanerne for Dansk Veteran Traktor Klub på marken hos Andreas Hansen, hvor det gjaldt om at kunne lave den bedste plovfure i den sønderjydske muld.

Blandt deltagerne kunne man finde producentnavne som Ferguson, Fordson, Bukh, Zator, Volvo, Massey Ferguson, Zator og Deutz Alle produceret omkring 1955-1960, der var det gyldne arti for de små traktorer, der afløste de hestetrukne køretøjer. Fra det tidspunkt begyndte landbruget i Danmark for alvor at udvikle sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. plads til guldfuglen

En af deltagerne var Hans Clemmensen fra Tinglev. Det er ikke første gang, han deltager i stævnet, der har fundet sted i 20 år. Hans Clemmensen har en Ferguson Guldfugl fra 1958 med en to-furet Överum plov. Og han kører med sikker hånd og kendskab til både traktor og redskab.

- Jeg er glad for traktoren og har selv en bedrift, selvom jeg har pagtet jorden ud, lyder det fra ham.

Der står yderligere tre Ferguson derhjemme af samme kaliber.

Det blev til en førsteplads for de to-furede til Hans Clemmensen, der dermed kvalificerede sig til DM i pløjning senere på året med veterantraktorer.

Mange navne

Om det nu var fordi, man havde en guld/kobberfarvet maling til rådighed i en periode, da der blev produceret Ferguson-traktorer i en periode på omkring et års tid i 1957/58, eller det var for at gøre produktet mere interessant må være usagt. I Sverige har den fået navnet Guldkalv, i Tyskland finder man den under betegnelsen Goldfasan og Goldbauch. Fakta er, at ved Fergusons Guldfugl-model er motorblokken og kølergitteret malet i en kobber/guldfarve. Og der er noget specielt over den. Uden tvivl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

35 hestekræfter syner ikke af ret meget i dag målt med nutidens traktorer, men set med landmandens øjne i slutningen af halvtredserne var det en pragtfuld maskine. Ferguson- og senere Massey Ferguson-traktorerne kom, sjov nok, fra England, der er et af de lande dansk landbrug har eksporteret de fleste landbrugsprodukter til.

Ingen er i tvivl, når de små grå traktorer, hvoraf mange ser ud som den dag, de blev kørt af produktionsbåndet, kører ved pløjestævner og veterantraktor-ringridninger.