Abonnementsartikel

I takt med at priserne på vand de senere år nærmest er eksploderet og i dag udgør en stor del af husholdningsbudgettet, har mange haveejere skruet ned for vandingen med det resultat, at græsset ikke længere er så grønt, og blomster og bær ikke længere har samme stolte og energiske fremtoning.

Og det er der jo ingen haveejer med respekt for sig selv og det grønne, der synes er rart. Så hvad gør man så?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Kristensen, ejer af firmaet DirectEspana i Bække, Sydjylland, begyndte for 10 år siden at spekulere i vand, og resultatet er i dag, at han leverer vandingsanlæg til blandt andet haveejere. Men det er ikke vand, der kommer ud af den dyrebare hane. Det er regnvand ? og det er gratis.

- Det hele startede ved en tilfældighed. Jeg har en virksomhed, der handler med spanske fødevarer, og i Spanien oplevede jeg, hvor smart man udnyttede regnvandet. Så jeg tog noget udstyr hjem og startede stille og roligt, fortæller Peter Kristensen på en regnfuld dag i september.

Alle kan være med

Selve mekanikken bag firmaets vandingsløsninger er forholdsvis enkel, og alle kan være med. Fra store overflader som tage eller terrasser opsamles regnvandet og føres over i store tanke. Og herfra kan vandet pumpes ud i anlægget. Det kan være en simpel drypvanding i drivhuset eller køkkenhaven, eller det kan være større installationer.

- Der er ingen begrænsninger. Det starter med, at man samler vandet op i tanke, og så løser vi opgaven derfra. Det kan være vanding af store græsarealer, køkkenhaver, drivhuse eller ridebaner. For eksempel har vi installeret et anlæg hos en minkavler, der gerne ville have kølet luften. Det kan vi også gøre med vand. Der er meget perspektiv i det, siger Peter Kristensen, der glæder sig over den store interesse, som i disse dage breder sig i storbyerne.

Grøn bølge

Den grønne bølge har nemlig ramt både huse og lejligheder i storbyerne, hvor orangerier og grønne tagterrasser skyder op som paddehatte. Og selvforsyning med vand passer vældigt godt ind i klimabilledet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er penge at spare, fordi vandet er dyrt. Det er nemt, og man får vandet, inden planten får en tørkeskade. Det er inde i tiden at bruge naturens ressourcer, og så finder man ud af, at planterne står langt flottere, og man avler flere bær og æbler, når man vander på den gode måde, siger han.