Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Rod i læhegnet gavner biodiversiteten

Af JOF -

  • 107422_1

Del artiklen:

Afskårne grene og døde træer, der efterlades i læhegnet efter årets beskæring, gør gavn for smådyr og insekter.

Hvis en af efterårets eller vinterens opgaver er beskæring af læhegn, kan man med fordel lade en del af de afklippede grene ligge tilbage, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

I hvert fald hvis man gerne vil gøre noget for biodiversiteten.

- Der mangler i høj grad dødt træ rundt omkring i den danske natur. Vi er alt for dygtige til at rydde op efter os, siger natur- og projektkonsulent Linda Udklit, Agri Nord.

Det døde træ skaber levested for de organismer, der lever af at nedbryde dødt træ som for eksempel regnorm, bænkebidere, tusindben og snegle. Det er også helt små dyr som rundorme og springhaler samt bakterier og svampe.

Lad døde træer stå

Udover de såkaldte nedbrydere vil kvas og rod i læhegnet også være fint for pindsvin, padder og firben, da det vil give dem gode overvintringssteder.

Mange dyr kan også godt lide opretstående, dødt ved, og Linda Udklit råder derfor til, at man lader døde træer stå i læhegnene.

- Vi mangler i særlig grad opretstående, dødt ved. Det er lidt pudsigt, men jo mere et dødt træ forgår, jo mere liv kommer der i det. Det er mere liv i det døde eller døende træ end i et levende, siger hun.

Det opretstående, døde ved kan desuden danne levested for eksempel flagermus og spætter.

Alt med måde

Linda Udklit understreger, at døde træer selvfølgelig ikke må udgøre en risiko, samt at man ikke nødvendigvis skal skubbe alt afklippet ind i læhegnene, hvis man har klippet rigtig meget af, skriver Agri Nord i pressemeddelelsen.

- Man skal selvfølgelig ikke mase læhegnet i dødt ved, men man kan med stor fordel lade en del ligge, for det vil give gode levesteder for rigtig mange dyr og således medvirke til, at øge biodiversiteten, siger hun.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame