Abonnementsartikel

Et knap 70 km langt vildsvinehegn er nu opført langs den dansk-tyske grænse. Det halvanden meter høje stålhegn er en vigtig brik i forebyggelsen af afrikansk svinepest i Danmark.

Fødevarestyrelsen er overordnet ansvarlig for at overvåge og bekæmpe afrikansk svinepest, mens Naturstyrelsen bl.a. har stået for at opføre vildsvinehegnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den afrikanske svinepest har spredt sig hurtigt, og sygdommen er for nylig fundet i polske vildsvin kun 80 km fra den tyske grænse. Det vil gå hårdt ud over vores dyrevelfærd og økonomi, hvis svinepesten kommer til Danmark. I Fødevarestyrelsen følger vi derfor udviklingen tæt, og har sat flere initiativer i gang for at beskytte de danske svinebesætninger mod den alvorlige sygdom. Hegnet er ét tiltag ud af mange, siger Fødevarestyrelsens direktør Esben Egede Rasmussen.

Ud over vildsvinehegnet er der blandt andet indført nye reguleringsmuligheder for vildsvin døgnet rundt, en styrket bekæmpelse af vildsvin på statens og private arealer og oplysningsindsatsen om smitterisikoen er blevet skærpet.

Naturstyrelsen vurderer, at der er under 40 vildsvin tilbage i Sønderjylland. Det er færre end for to år siden, hvor vurderingen lød på mellem 50 og 100.

Billigere end forventet

Byggeriet af hegnet gik i gang i slutningen af januar og har taget 10 måneder at opføre. Der blev afsat 80 mio. kroner til at opføre hegnet, men regningen ender på omkring 45 mio. kroner.

- Vi forventer ikke, at hegnet kan holde alle vildsvin ude af Danmark. Men det udgør en væsentlig barriere, der sammen med indsatsen med at nedskyde vildsvin vil forhindre, at en bestand af vildsvin etablerer sig herhjemme, siger Naturstyrelsens skovrider Bent Rasmussen, der har været projektchef for byggeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er etableret 20 permanente åbninger i vildsvinehegnet, hvor der er Schengen grænseovergange og større krydsende vandløb. Her vil Naturstyrelsen forsøge at hindre vildsvin i at komme ind i Danmark med andre midler, som eksempelvis lugte. Naturstyrelsen opsætter i den kommende tid vildtkameraer for at følge, hvilke dyr der passerer hegnet, og effekten af skræmmemidlerne.

Den danske svinebranche eksporterede i 2018 for cirka 28,5 mia. i alt, heraf cirka 19 mia. til EU-lande og cirka 9,6 mia. til lande uden for EU. Ved udbrud af afrikansk svinepest lukker svineeksporten ned til lande uden for EU. Afrikansk svinepest er uskadelig for mennesker og andre dyr end vild- og tamsvin.