Abonnementsartikel

December er den måned på året, hvor der opstår flest brande i danske hjem. Selvom tørt gran og tændte stearinlys, pejs og brændeovne og finurligt, letantændeligt julepynt udgør en markant øget brandrisiko, så er køkkenet faktisk dér, hvor størstedelen af brandene sker. Det viser tal fra Beredskabsstyrelsen og If Skadeforsikring.

- Alle har meget at se til i december med gaveindkøb, madlavning og arrangementer. Mange brande i hjemmet opstår, når vi har travlt i køkkenet og er uopmærksomme. Typisk stiller folk brandfarlige ting på kogepladerne eller forlader køkkenet, mens blusset er tændt, siger ekspert i brandsikkerhed hos Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Beredskabsstyrelsens seneste rapport om brandårsager i danske boliger viser, at 31 procent af brandene starter i køkkenet, der dermed er det mest hyppige arnested. I etagebyggerier starter hele 56 procent af brande i køkkenet.

Fokus på brandsikkerhed

If Skadeforsikring behandler hvert år mange brandsager i december, og forsikringsselskabet har netop fået foretaget en undersøgelse af analyseinstituttet Yougov for at få flere indsigter i danskernes holdning til brandsikkerhed og -forebyggelse i hjemmene.

I undersøgelsen svarer mere end hver fjerde, at de har oplevet brand eller overhængende fare for brand inden for de seneste 10 år. Blandt unge mellem 18-29 år har hele 38 procent oplevet det. Størstedelen af disse situationer - 40 procent - foregik i køkkenet. Desuden er køkkenet det sted, hvor 61 procent vurderer, at risikoen for brand i deres bolig er størst.

Alligevel svarer to ud af tre, at de slet ikke eller kun i nogen grad er opmærksom på brandfarer i køkkenet.

- Tallene bekræfter, at der er brug for oplysning og mere opmærksomhed. I de fleste tilfælde, er det heldigvis kun skader på inventar, vi ser, men det er potentielt livsfarlige situationer, der kan opstå, hvis der går ild i vores hjem. Vi ønsker derfor at sætte fokus på brandfare i køkkenet i december, siger Torben Gissel, der er bygningstaksator med speciale i brandskader hos If Skadeforsikring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kampagne

If Skadeforsikring vil i en kampagne i december minde danskerne om, at køkkenet er et kritisk rum, når det kommer til brandfare. At man skal være opmærksom, når man laver mad og anskaffe slukningsudstyr.

- Vi danskere kan godt lidt at indrette os hyggeligt - i særlig grad i julen. Mange hjem har 3-4 kasser med julepynt, som mange steder får plads mellem øvrigt nips og pynt. Så tingene står tæt på borde og vindueskarme, så hvis gløder eller ild først får fat, så går det hurtigt. Vores klare anbefaling er at skærpe opmærksomheden om, hvor du placerer pynt og dekorationer og især huske på, at der skal være god afstand til varmekilder og levende ild, siger Torben Gissel.