Abonnementsartikel

Ægteparret Gerda og Anders Duelund bor rigtigt dejligt på en tidligere landejendom i nærheden af Hammel i Midtjylland. Men det var ikke småting, de måtte igennem, før ejendommen var renoveret og indrettet, som de havde forestillet sig.

- Arkitekten måtte vi fyre. Huset, der er fra 1874 er bygget i håndstrøgne mursten, og dem ville vi under ingen omstændigheder have pudsede. Desuden ville han sætte store ruder i, kun med en enkelt tværsprosse. Arkitektens forestilling om en vinterstue matchede heller ikke med vores ønsker, fortæller Anders Duelund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens det gik forholdsvist nemt at slippe af med arkitekten, blev det helt anderledes besværligt med den murer, ægteparret hyrede til at renovere udbygningerne.

- De oprindelige udbygninger i kampesten brændte i 1959 og blev erstattet af de nuværende. Indtil vi overtog ejendommen, var den i drift som landbrug. Derfor skulle vi have taget de gamle båse ud og sat bygningerne i stand, fortæller Gerda Duelund.

Sagfører på banen

Mureren havde ægteparret kun mundtlige aftaler med, men det stod dog fast, at taget på udbygningen skulle bevares.

- Men så ringer han er dag og siger, at nu skal vi ikke blive forskrækkede, men han har altså rykket taget af udbygningen. Så vi kørte naturligvis herud midt i arbejdstiden og kunne ganske rigtigt konstatere, at taget var væk, fortæller Gerda Duelund.

- Ja, men han kom da til at lægge det på igen, indskyder Anders Duelund, inden hans kone fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi havde jo ingen fast pris, og han kørte bare på med så det ene og så det andet. På et tidspunkt var Anders og jeg ved at omkomme af dårlige nerver, og til sidst måtte vi have en sagfører til at stoppe ham.

Verdens bedste råd

Så det var et nyt murerfirma, der gik i gang med at bryde betongulve i udbygningerne op.

- Det var en af håndværkerne fra det firma, der gav os det bedste råd, vi fik i løbet af ombygningen. Han sagde, at vi skulle sørge for at få et tilbud med en fast pris, når vi gik i gang med stuehuset, husker Gerda Duelund.

Ægteparret hentede tre tilbud hjem. Det ene var tydeligvis alt for skrabet, så det blev straks kasseret. Det andet var fra et lokalt håndværkerfirma på Hammel-egnen og det tredje tilbud fra et firma i Viborg.

- Da vi kiggede nærmere på de to brugbare tilbud viste det sig, at Viborg-firmaet var omkring 200.000 kroner billigere. Så vi tog dem fra Viborg og det er vi utroligt glade for i dag, siger Anders Duelund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lidt af et egoisthus

Renoveringen af stuehuset gik efter planen, og Gerda og Anders Duelund bor i dag i et dejligt renoveret  hus, der udstråler både kvalitet og atmosfære. Det sidste er vigtigt, også fordi Gerda Duelund er født i huset, der har været i slægtens eje i tre generationer.

Men selv om husets sjæl er fint bevaret, vil Gerda Duelunds bedstemor ikke kunne kende det igen - i hvert ikke indvendigt.

- Det kneb lidt med loftshøjden, så vi har sænket gulvene omkring 20 centimeter. Samtidig fik vi lagt gulvvarme overalt, klinker i køkken, badeværelse og vinterstue og trægulve i resten af huset, bortset fra badeværelset på første sal, fortæller Anders Duelund.

Han lægger ikke skjul på, at huset er blevet lidt af et egoisthus, indrettet efter ægteparrets ønsker og behov.

- Derfor har vi fået fjernet nogle skillevægge og ført loftet helt i kip i en del af stuen. Det har givet helt anderledes lys og luft i det, der nu er blevet husets hjerte, siger Anders Duelund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vedligeholdelsesfrie materialer

Egoismen i form af personlige ønsker har også spillet ind på materialevalget. Både Gerda og Anders Duelund har nok at se til dagligt på parrets planteskole, så der er ikke meget tid eller overskud til løbende vedligeholdelse eller besværlig rengøring.

- Derfor valgte vi et Decra ståltag med 30 års garanti og plastvinduer med sprosser. Vi har hverken tid eller lyst til at male vinduer hvert andet år, siger Anders Duelund.

Et gammelt landhus næsten kalder på en brændeovn, men den har Gerda og Anders Duelund valgt at springe over i første omgang. Den ene af husets oprindelige skorstene er dog bevaret, så der senere kan stilles en brændeovn op.

- Men jeg er rigtig glad for at slippe for al det smuld, og askestøv, der ikke kan undgås, når man har en brændeovn i stuen, siger Gerda Duelund.

- Og jeg har nok at gøre med at skaffe brændsel til fastbrændselsfyret, så foreløbig må brændeovnen vente, tilføjer Anders Duelund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På list længere sigt vil han gerne skifte brændselskedlen ud med jordvarme, suppleret med elproducerende solceller på taget.

- Så kan vi for alvor blive selvforsynende med varme. Tanken er, at solcellerne skal producere den strøm, der skal til for at holde varmepumpen i gang, siger han.