Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Steg eller kog ukrudtet væk

Af nj -

Del artiklen:

Ny forskning viser at kogende vand eller damp er tilstrækkeligt

Seks behandlinger i sommersæsonen med enten kogende vand, damp eller flammer kan få selv det sejeste ukrudt til at bukke under. Det viser et nyt forskningsprojekt, som ph.d. Anne Merete Rask fra Skov & Landskab ved Københavns Universitet, har gennemført.

Varme-bekæmpelse af ukrudt kræver dog lidt grundighed. Grundlæggende går bekæmpelsen ud på, at man skal brænde den enkelte plante let - eller blanchere den om man vil. Til gengæld skal man behandle ukrudtet hyppigere. Det nytter ikke noget at løbe overfladisk hen over fliserne. Bladene skal falde helt sammen, og planternes basis skal også rammes.

Behandlingen skal gentages op til seks gange hver sæson. Færre behandlinger kan give ukrudtet for god mulighed for genvækst, og flere behandlinger giver ikke nødvendigvis yderligere effekt.

- Vi har lavet flere slags forsøg siden 2004. Kontrollerede markforsøg, hvor vi har plantet ukrudt i belægninger og derefter brændt dem af samt forsøg med "rigtig" ukrudt på sten. Vi kan se, at behandlingerne virker. Det betyder ikke så meget, om man bruger flammer, damp eller kogende vand. Men hvis vi kun giver få behandlinger eller bruger lav dosering, kommer ukrudtet lynhurtigt igen. En meget lav dosis kan endda stimulere græssets vækst. Det gælder i øvrigt også for mange sprøjtemidler, siger Anne Merete Rask.

Samme effekt som kemi

Med de alternative metoder til ukrudtsbekæmpelse kan man opnå samme resultat som med klassiske ukrudtmidler, men ifølge Anne Mette Rask kræver det, at man følger en klar strategi.

 - Det afgørende er, at ukrudtet udsultes. Det betyder, at planterne skal have gentagne behandlinger, og bladene skal visne helt væk efter hver behandling. På den måde kan planterne ikke nå at oplagre den næring i rødderne, som er nødvendige for genvækst, understreger hun.

Det kræver altså den rette dosis og antal behandlinger, men så kan selv det mest genstridige græsukrudt slås ihjel - på en miljøvenlig måde.

Læsernes egne billeder

Deltag i konkurrencen med fine præmier her
Konkurrence billede

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame