Abonnementsartikel

Foruden fire modtagere af bundfældningstanke rundt om i landet, bliver miljøet den helt store vinder i kloakmestrenes konkurrence.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Undervejs er Danske Kloakmestre nemlig kommet i kontakt med ejere af flere hundrede ejendomme på landet med akut behov for at gøre noget ved spildevandet.

Det er ejendomme i det åbne land, der ikke er tilsluttet det offentlige kloaknet, og som derfor selv skal sørge for rensning af spildevandet.

- Miljøminister Ida Auken har sagt, at omkring 40.000 ejendomme skal have forbedret spildevandsrensningen. Vi har imidlertid gennemført en undersøgelse, der viser, at 72 procent af ejendomme er registreret forkert med deres afløbsforhold hos deres respektive kommuner. Og vi mener, at det nærmere drejer sig om cirka 150.000 ejendomme, der skal rense spildevandet bedre, siger Verner H. Kristiansen, der er formand for Danske Kloakmestre.

Brev fra kommunen

Verner H. Kristiansen fortæller, at mange kommuner har endnu ikke indført tvungne tømningsordninger for bundfældningstankene.

- Først når det sker, finder kommunerne ud af, hvordan det i virkeligheden står til. Og de bliver overraskede, siger Verner H. Kristiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange steder er det kun afløbet fra ejendommens toiletter, der er ført til bundfældningstanken - den der tidligere var kendt som septiktanken. Men alle indvendige afløb skal med. Også fra køkken og vaskerum. Bundfældningstanken, som er første station i ejendommens rensningsanlæg, er i mange tilfælde for lille. Ganske mange steder møder kloakmestrene små ét-kammer tanke med volumen under én kubikmeter.

Efter 1984 har der været krav om, at bundfældningstanke skal være på mindst to kubikmeter og være opdelt i mindst to kamre. Nu begynder kommunerne at give påbud til ejerne om at få afløbsforholdene i orden. Først med en påtale og derefter med et direkte påbud.

- Vi har vist flaget ved Danmarks tre største dyrskuer og givet interesserede mulighed for at få svar på, hvordan de skal gribe situationen an. Både på Roskilde Dyrskue, Det fynske Dyrskue og Landsskuet i Herning har vi haft masser af besøgende. Flere end halvdelen har allerede fået brev fra deres kommune. Og tæt på 600 har deltaget i vores konkurrence om at vinde den nødvendige bundfældningstank, fortæller Verner H. Kristiansen.

Tre gange ja var nødvendigt

Han forudser, at opmærksomheden omkring spildevandsrensning i det åbne land vil give travlhed hos medlemmerne af Danske Kloakmestre.

- Vore medlemmer er omfattet af en garantiordning, som naturligvis er til direkte fordel for kunderne. Dermed sælger vi tryghed for, at tingene bliver gjort rigtigt. Og vi har tydeligt kunnet mærke, at forbrugerne er trygge ved at tale med Danske Kloakmestre. Jeg tror også, at mange i den kommende tid vil klikke ind på Danske Kloakmestres hjemmeside, hvor det er nemt at finde sin lokale kloakmester med garantiordning, siger formand Verner H. Kristiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På alle tre store dyrskuer havde Danske Kloakmestre sat en bundfældningstank på højkant i en konkurrence. Efter Landsskuet i Herning, fulgte så tillige en komplet løsning med bundfældningstank, pumpebrønd og nedsivningsanlæg. Gæsterne skulle svare på, om det er en god idé at rense sit spildevand, inden det lukkes ud i naturen, om Danske Kloakmestres medlemmer er dækket af en garantiordning, og om man skal være autoriseret kloakmester for at lave kloak. Og der skulle tre gange ja til at være med i lodtrækningen.