Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Et refugium for vilde planter

Af Kha -

  • 71273_1.jpg
  • 71273_2.jpg

Del artiklen:

Anne Messmann har givet et lille stykke vild natur lov til at gro i haven til glæde for både vilde planter og dyr - og ikke mindst for hende selv.

Stemningen er romantisk, afslappet og vild i Anne Messmanns have, hvor viftende græsser og blomstrende vilde planter deles om pladsen. Haven er på bare 300 kvadratmeter og ligger i Brede, nord for København.

Anne Messman har længe interesseret sig for vilde planter. Alligevel var det lidt af en tilfældighed, der gjorde, at hendes egen have blev en slags refugium for vilde planter.

- Da jeg for cirka ti år siden flyttede ind i mit gamle bondehus fra 1850'erne, startede jeg med at gøre huset i stand indendørs, og i mellemtiden voksede græsset sig højt i haven. Inden jeg fik det slået, opdagede jeg, at den vilde orkidé skovhullæbe voksede i haven, og så skulle græsset i hvert fald ikke slås, fortæller hun til Haveselskabets magasin Haven.

Planterne dukker op af sig selv

- Om foråret luger jeg slet ikke, men venter og ser, hvad der dukker op. Jeg lader som regel planterne stå der, hvor de dukker op, hvis det ellers er smukt. Kun hvis planterne breder sig og overtager for meget plads, fjerner jeg dem. Efterhånden har jeg lært at genkende mange af de vilde planter, når de spirer frem, fortæller Anne Messmann.

Hun hjælper dog også naturen lidt ved selv at plante vilde arter hist og her eller ved at smide en håndfuld frø. Hun vælger robuste planter som pomeranshøgeurt, prikbladet perikon og tandrod, som hun ved kan klare sig godt i konkurrencen med græsset.

Anne Messmann holder meget af det lidt tilfældige udtryk, haven har, hvor planter med forskellig højde, farve og form vokser mellem hinanden.

- Jeg synes, at det er smukt, selvom det er tilfældigt. Det kommer aldrig til at virke rodet, og farverne bliver aldrig for voldsomme, fordi græsset binder det hele sammen. Det giver et finere udtryk, hvor blomsternes farver ikke bliver lige så dominerende som i et almindeligt bed, mener Anne Messmann.

Læsernes egne billeder

Deltag i konkurrencen med fine præmier her
Konkurrence billede

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame