Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Tag huset på nakken

Af Af Sten Søndergaard -

  • 71635_1.jpg
  • 71635_2.jpg
  • 71635_3.jpg
  • 71635_4.jpg
  • 71635_5.jpg

Del artiklen:

Hulebyggeri som barn udviklede sig til et fuldt koncept for flytbare træhuse

Tyge Hvass' far var skovrider i Rold Skov, der dengang var Danmarks største skov. Så der manglede ikke hverken plads eller materialer til at bygge huler af, da Tyge Hvass var dreng. En af ideerne, som Tyge udviklede sammen med en god legekammerat, var en flytbar grenhytte. Den var udstyret med hjul, så den kunne køres et nyt, hemmeligt sted hen, hvis den blev opdaget.

I dag bygger Tyge Hvass også hytter og huse i sit firma Danbox-Huset. I størrelser fra 10 til 54 kvadratmeter pr. modul. Skal huset være større, kan man sætte flere moduler sammen. Og naturligvis er de også flytbare, ligesom barndommens grenhytter. Det kunne jo være, at ejeren på et tidspunkt får brug for huset et nyt sted. Så er det blot at koble el, vand og afløb fra, løfte huset op med en solid lastbilkran og køre det hen på den nye placering.

- Oprindelig anbefalede vi at anbringe vores huse på en egentlig sokkel. Men erfaringen har vist, at det er tilstrækkeligt at placere huset på et antal solide betonfliser eller understøtninger. Det kræver blot, underlaget er en komprimeret og bæredygtig sandpude eller stabilgrus. Erfaringer fra de første huse, vi stillede op for seks år siden på denne måde viser, at frosten ikke når ind under huset. Huset står præcist, som da det sat op på sin punktfundament, fortæller Tyge Hvass.

Bærende stålramme

Når det kan lade sig gøre skyldes det, at husene er bygget på en meget solid stålramme, der bærer såvel gulvet som ydervæggene og dermed også taget, der er bygget som en gitterkonstruktion. Ellers er materialerne kraftig plastic til beskyttelse af bundrammen og træ for resten. Den indvendige beklædning er for-behandlede plader, så huset er lige til at flytte ind i, når det er stillet op. Ydervæggene er klinklagte brædder, taget er dækket med tagpap og huset er isoleret, så det lever op til myndighedernes krav. Døre og vinduer er med termoglas.

Danbox-huset kan indrettes specifikt efter kundernes ønsker, for eksempel med hensyn til køkken og badeværelse. Så er alt monteret, når huset hejses på plads på soklen eller punktfundamentet. Det kræve kun tilslutning til el, vand og afløb, så er huset klar til indflytning.

Fra stald til fritidshus

- Vi byggede oprindeligt transportable grisestalde, der kunne dække et akut behov hos landmændene for mere staldplads på en hurtig og kvalitetssikker måde. Nogle af de første stalde er stadig i brug, så helt dårlig er vores løsning nu ikke, konstaterer Tyge Hvass tilfreds.

Næste trin kom næsten af sig selv, da det blev et lovkrav med velfærdsfaciliteter til medarbejderne også i landbruget. En landmand mente, at når Danbox kunne bygge transportable stalde, så kunne firmaet vel også levere en velfærdsbygning til de ansatte på grisefarmen.

- Vi leverede også et lille fritidshus til erstatning for et skur på en strandgrund, og en pensionist på 83 år fik et hobbyværksted i haven, indrettet i et lille Danbox-hus. Vi har også leveret større enheder, for eksempel et parcelhus, bestående af to forskudte moduler med indbyrdes forbindelse, fortæller Tyge Hvass.

Kantbånd i plast

Danbox er oprindelig en plastikvirksomhed, der råder over sin egen maskine til produktion af plastplader og -bånd. Det betyder, at firmaet har fuld kontrol over de plader, der anvendes til inddækninger udvendig og ikke mindst indvendig i staldbygningerne og til sokkelinddækning på træhusene.

- Desuden producerer vi kantbånd, der bruges af både kommuner, anlægsgartnere og private til kantning af bede og ikke mindst græsplæner. Båndene er uforgængelige og kan fås i flere forskellige dimensioner, oplyser Tyge Hvass.

Læsernes egne billeder

Deltag i konkurrencen med fine præmier her
Konkurrence billede

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame