Abonnementsartikel

- Den ældste datter Bodil var vel hen ved 25 år. Hun var en dygtig og prægtig pige, der ikke var bange for at tage fat ved arbejdet på møllen. Hun bar mursten op, og når træværket skulle hejses op, gik hun med i gangspillet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Således beretter møllebygger Hans Wellejus fra sin læretid i begyndelsen af 1860?erne, hvor han var med til at bygge en mølle i Askeby på Møn. Bodil, som var mølleejerens datter, reddede også den unge lærling fra en ulykke, da hun greb ham i et fald fra møllehatten.

Det korte citat er én af de 10 spændende fortællinger om møllebyggeriets og mølleriets historie i Danmark, som man nu kan høre under besøg på Møllehistorisk Samling i Hadsund. Det sker ved hjælp af såkaldte "audioguides", hvor man kan høre de levende historier, indtalt af professionelle skuespillere. Hver historie er delt i to - dels fakta om emnet, dels fortælling fra et af de mennesker, som personligt var med på møllen eller byggeriet.

Maskiner og modeller

Møllehistorisk Samling er et fund for enhver, som er interesseret i de gamle møller. Det kan være medlemmer af de mange møllelaug og mølle-støtteforeninger landet over, eller det kan være gamle møllersvende, medarbejdere i grovvareforretninger og landmænd, som måske stadig kan huske den lokale mølle i arbejde.

Samlingen omfatter flere møllerimaskiner og modeller af møller samt møllebyggeres værktøj. Dertil kommer en række plancher samt den digitale del, hvor man på ca. 20 forskellige videofilm kan få indblik i historien.

20 års forskning

Møllehistorisk Samling blev oprettet i 2011 med støtte fra A. P. Møller Fonden. Den findes i en gammel stald og senere museumsbygning, som Mariagerfjord Kommune gav et bidrag til at få totalt renoveret, inden den nye udstilling blev etableret. Grundlaget for samlingen er den meget omfattende og grundig forskning, som museumsinspektør Lise Andersen har gennemført gennem de seneste knap 20 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Startskud for denne forskning var, at museet i Hadsund overtog Havnø Mølle i 1994. Møllen var dengang meget forfalden, men takket være en enorm indsats kom møllen i drift som museumsmølle i 2001.

Lise Andersen har gennem årene samlet et meget stort og detaljeret materiale om mølleriets og møllebyggeriets historie og udvikling i Danmark fra middelalderen til vore dage. Møllehistorisk Samling er en del af museet i Hadsund, der ligger på Rosendal, en gammel vandmøllegård, som var stampemølle og klædefabrik fra 1854 til 1890. ­