Abonnementsartikel

To erhvervsbiavlere, der begge har modtaget et års gratis rådgivning via ErhvervsBiavlerne, har fået ny faglig viden, som de har glæde af i hverdagen. Det er uden tvivl en mulighed, som flere kunne have glæde af, fremgår det af en meddelelse fra foreningen ErhvervsBiavlerne.

Erhvervsbiavler Lars Egelunn Nielsen, Årslev ved Slagelse, lægger ikke skjul på sin begejstring for den faglige rådgivning, han siden efteråret 2013 har modtaget gennem et rådgivningsprojekt, som ErhvervsBiavlerne står bag. Han har arbejdet med dronningeavl i mange år og tilbyder bestøvning med 500 - 600 bifamilier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kørte ikke rigtigt med dronningeavlen, fordi det genetiske og avlsmæssige ikke fungerede. Så da der fra 1. september 2013 blev mulighed for at søge om en gratis 1-årig rådgivningspakke gennem ErhvervsBiavlerne, gjorde jeg det for ligesom at få startet på en helt frisk. Og det har jeg virkelig fået noget ud af det, siger Lars Egelunn Nielsen.

Rådgivningen har erhvervsbiavler Carsten Dalbøl, Greve, stået for, og rådgivningsforløbet har bestået af to teoretiske møder hos Lars Egelunn Nielsen plus to besøg hos Carsten Dalbøl. Og for at andre også skulle have mulighed for at drage nytte af ErhvervsBiavlernes tilbud valgte Lars Egelunn Nielsen at invitere tre kolleger med til at følge rådgivningen.

- Noget af det, jeg har lært helt konkret, er, at underfamilierne skal være mere ensartede genetisk for at leve op til det ufravigelige krav om stabilitet. Og stabilitet forudsætter i øvrigt, at der skal sorteres med meget hård hånd i materialet, fortæller erhvervsbiavleren fra Slagelse.

Han har i 2014 lavet cirka 1.500 dronninger. En tredjedel af disse bruger han selv. Et lignende antal sælges til kollegaen, Henrik Kjelkvist, Gevninge ved Roskilde, som han arbejder tæt sammen med. Den sidste tredjedel af dronningerne afsættes eksternt.

Henrik Kjelkvist, der har cirka 400 bifamilier, valgte at tage imod ErhvervsBiavlernes rådgivningstilbud. Hans rådgiver har været erhvervsbiavler Michael Christensen fra Videbæk ved Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været super godt. Michael Christensen har lært mig noget om systematik og om, hvordan man indretter en bigård praktisk, så det daglige arbejde bliver så nemt og rationelt som muligt, lyder det fra Henrik Kjelkvist.