Abonnementsartikel

Kun en tåbe frygter ikke haven. Sådan lyder en omskrivning af det gamle ordsprog, og det har da også noget på sig, idet ryggen lige skal vænne sig til arbejdet i haven efter en lang vinterpause.

Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser da også, at der hvert år opstår flere end 25.000 skader som følge af havearbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har Haveselskabet bedt en kiropraktor om nogle gode råd, der skal skåne havefolket for alt for mange dårlige oplevelser i forbindelse med havearbejdet.

Kirpraktor Ole Wessung har erfaret, at mange haveejere kommer galt af sted år efter år. Hans råd til disse haveejere er, at de - før de går i haven - skal minde sig selv om, hvad det var, der gik galt sidste år, og overveje, hvad de kan gøre anderledes i år.

Tag ikke for hårdt fat

Først og fremmest skal haveejerne lære at være mere tålmodige og ikke tage for hårdt fat lige på én gang.

- Når du har siddet på din flade i snart seks måneder, er det en god ide at starte langsomt. Man løber jo heller ikke et halvmaraton uden træning eller opvarmning. På samme måde skal du varme din krop op, inden du går i gang. En gåtur på en halv time er faktisk noget af det bedste, mener Ole Wessung.

- Rom blev ikke bygget på en dag, og din have bliver heller ikke klar på en dag. Gør dig selv en tjeneste, og del havearbejdet op i mange små intervaller - gerne afbrudt af små gåture og pauser, lyder kiropraktorens råd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Varme og kulde

Selvom påsken kan byde på dage med solskin og dejligt varmt vejr, og man hurtigt kommer til at svede, når man arbejder, så skal man huske, at det stadig er koldt i skyggen.

Ole Wessung anbefaler derfor svedtransporterende sportsundertøj, som holder kroppen tør og varm, selvom du sveder. Træk og kulde giver nemlig stive og hårde muskler, og dermed får man lettere skader.

Brug powerlåsen

Det er også vigtigt at bruge kroppen rigtigt under havearbejdet, især når der skal løftes noget tungt.

- Hold ryggen lige og gør brug af den såkaldte powerlås ved tunge og akavede løft. Powerlåsen er, når du forspænder i maven, inden du løfter noget. Du aktiverer powerlåsen ved at trække vejret helt ind og holde vejret, mens du løfter, fortæller Ole Wessung.

Støtte til kroppen

Han kan også anbefale et rygbælte, som det vægtløfterne bruger. Bæltet kan tages på uden på tøjet, når der skal løftes noget tungt. Det hjælper med at støtte kroppen og holde ryggen lige. Det kan fås for cirka 500 kroner på nettet, og det er en god investering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om haven på www.haveselskabet.dk.