Abonnementsartikel

I morgen den 29. marts skal vi stille urene en time frem, for så går vi over til sommertid. Og ved denne tid plejer der hvert år at dukke en historie op i pressen: Nemlig at skiftet til sommertid resulterer i, at flere dyr bliver dræbt i trafikken.

- Dyrenes velbefindende er også vigtigt for mig. Derfor har jeg undersøgt sagen, og det viser sig at være en myte, siger transportminister Magnus Heunicke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen målbar effekt

Ministeren har spurgt Vejdirektoratet, om det er korrekt, at der er flere påkørsler af dyr i forbindelse med skift mellem sommer- og vintertid. Vejdirektoratet har svaret, at det ikke har kendskab til målbare effekter af ordningen om sommertid. Aarhus Universitet offentliggjorde sidste år en rapport, der konstaterede, at antallet af påkørsler af vildt ikke stiger ved overgangen til sommertid og de adfærdsændringer blandt trafikanterne, der følger med. Det er først i forbindelse med dyrenes brunsttid senere på foråret ? sidst i april og først i maj ? at antallet af påkørsler ifølge rapporten stiger.

Budskabet om flere dyrepåkørsler i forbindelse med skiftet mellem sommer- og vintertid har ellers været udsendt fra mange sider. I år er et forsikringsselskab i medierne med påstanden. Tidligere har Falck også udsendt pressemeddelelser om det. Det samme har både Naturstyrelsen og Vejdirektoratet, der dog er blevet klogere siden.

Vær opmærksom

Transportminister Magnus Heunicke opfordrer dog stadig bilisterne til at køre langsommere og være mere agtpågivende ved skovstrækninger og på steder, hvor der er meget beplantning eller opsat advarselsskilte om vildt.

- Det er altid klogt at være opmærksom. Selv om vi ikke kan måle det, kan det da godt være, at der findes dyr, som skal bruge nogle dage til at vænne sig til de nye rytmer, udtaler transportminister Magnus Heunicke.

Hvis bilister ser vildt tæt ved vejen, er det bedste at bremse og holde fast i rattet og køre bagom vildtet, hvis det bliver nødvendigt at undvige.