Abonnementsartikel

Flere tusinde mennesker har idag droppet sofaen for at drage på tur til en af de 75 økologiske kvæggårde, som idag bød folk velkommen indenfor til alt fra koklap og rundvisning, og over til et fasinerende danseshow leverede af de mange forårskåde køer.

På Hulskovgaard ved Kolding var rigtig mange børn og voksne mødt op, for at få en god dag spækket med gode oplevelser. Der blev klappet og rørt ved gårdens 210 SDM køer, inden de, præsis klokken 12.00 fik travlt med at komme ud. Køerne sprang og dansede ned af drivvejen ud til græsmarken, hvor de undersøgte alt, inden de faldt til ro og begyndte at græsse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange børn fik en oplevelse for livet, da de store køer sprang ud af stalden og ræssede ud på marken. Der var skrig, latter og klapsalver, mens køerne passerede de mange tilskuere.

En dag i landbrugets tegn

Økodagen er en årlig tilbagevendende begivnehed, hvor alle lige fra familier med små børn til pensionister kan komme en tur ud på landet, for at få gode opleverlser og viden omkring landbrug. Der er forskellige aktiviteter på de enkelte gårde, og der er mulighed for at smage den økologiske mælk.

På Hulskovgaard var der også mange aktiviteter, til de fremmødte gæster. Udover en guidet tur i staldene, hvor de små kalve kunne ses, og rørers, og hvor man fik muligheden for at se, hvordan en malkerobot fungerer, var der også mulighed for at bage snobrød med de lokale spejdere, samt få en traktortur udover markerne. Forhindringsbane på pedaltraktor, og en ridetur på en pony var også muligheder på gården. Hele dagen kunne der også købes kaffe, kage og pølser, så den værste sult kunne blive slukket.

Økologiske køer

En stadig større andel af den mælk, der bliver drukket idag, kommer fra økologiske køer. Idag er det godt en tredjedel af alt den mælk, der bliver drukket, som kommer fra de godt 185.000 økologiske køer.

En økologisk ko er ikke anderledes end en alle andre køer, og dens liv ligner i store træk alle andre køer. Økologiske køer går i stalde, der ligner enhver anden kostald, og de har samme formål, nemlig, at levere sund og næringsrig mælk til os danske forbrugerer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de væssentlig anderledes forhold er, at en økologisk ko kommer på græs om sommeren. Kun cirka 16 procent af de ikke økologiske køer kommer på græs, fordi landmanden vælger det fra. En økologisk mælkeproducent kan ikke vælge, da økologiske køer skal på græs fra den 15. april til den 1. november, hvis vejret tillader det. Netop derfor kan vi hvert forår besøge den lokale, økologiske mælkeproducent, for at se køerne danse ud på marken. Tryk her for at se Annette Søndergaard Larsens fotoserie fra Økodagen den 19. april 2015. Se også video.