Abonnementsartikel

Briketter holder varmen, mens grillkul giver den bedste smag, og småt brændbart til grillen handler ikke kun om pris, men også om kvalitet. Sådan skriver Varefakta, der tester både kul og briketter.

Her følger en række råd fra Varefakta, inden der tændes op for havegrillens fornøjelser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hvis en hel steg skal grilles, bør man bruge briketter, idet de holder temperaturen tre til fire gange længere end kul. Briketter er et blandingsprodukt, der består af knust kul blandet, formet og presset med eksempelvis majsmel. Briketter giver den mest jævne varme.

Grillkul er til gengæld udmærket til mindre kødstykker som bøffer og grøntsager. Kul giver kødet en mere røget smag, hvilket hænger sammen med det højere træindhold som for eksempel fra nåletræ eller løvtræ. Til gengæld fuser det hurtigere ud.

Forskel på briketter og grillkul

Brændetiden, som bør fremgå af deklarationen, angiver, hvor længe kullet kan holde en temperatur på 180 grader. Der er stor forskel på briketter og grillkul.

Varefakta-deklarationen bør angive den mængde af aske, der er tilbage efter afbrændingen, og den må højst være 18 procent for briketter og otte procent for kul. Der er ikke meget ved at komme hjem med en pose aske.

Bundet kulstof

Deklarationen fortæller også om bundet kulstof, hvilket siger noget om evnen til at afgive varme. Det bundne kulstof skal udgøre mindst 60 procent for briketter og mindst 75 procent for grillkul. Man kan altså helt enkelt sige, at jo mere kulstof, des bedre produkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Størrelsen på briketter og kul er også angivet, og det er, fordi både kul og briketter virker bedst, når de har en vis størrelse. Mange meget små stykker kul og briketter har lav brændetid, derfor opererer Varefakta med minimumskrav.

Brændtiden, som bør fremgå af deklarationen, angiver hvor længe kullet kan holde en temperatur på 180 grader. Der er stor forskel på stenkulsbriketter, trækulsbriketter og trækul.

Deklarationen angiver den mængde af aske, der er tilbage efter afbrændingen, og den må højst være 18 procent for briketter og otte procent for kul. Der er ikke meget ved at komme hjem med en pose aske.

Brændværdi er en frivillig oplysning, som kun er med, hvis producenten ønsker det. Brændværdi måles i kilojoule pr. kilo. Jo højere tallet er, des bedre er brændværdien.

Kilde: Varefakta