Abonnementsartikel

Vandingsmaskiner fra den jyske smedevirksomhed Fasterholt er et velkendt syn både herhjemme og i udlandet. Ofte får de udtjente maskiner lov til at stå og ruste op, men enkelte er blevet bevaret af entusiaster - ofte af ældre årgang som for eksempel de gamle landmænd i Herning. Men også yngre folk kan gribes af begejstring for gamle maskiner, og det er netop hvad den kun 19-årige landbrugselev Niels Merrild er et slående bevis for.

Hjemme på forældrenes ejendom ved Herning har han nemlig flere gamle landbrugsmaskiner stående, og den unge mand har selv sat dem i stand - herunder en af de allerførste vandingsmaskiner fra Fasterholt Maskinfabrik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de første

- Det er nummer 39, så den er nok fra 1976. Altså et år efter at de første maskiner rullede ud fra fabrikken, siger Niels Merrild, der efter eget udsagn altid har været fascineret af vandingsmaskiner.

- Jeg har brugt 200 timer på at sætte denne vandingsmaskine i stand. Den er slebet helt i bund med håndkraft, siger han og peger på en nymalet TL 176 S fra 1984.

At den unge landbrugselev har landbrugsteknik i blodet, er nok ikke så underligt, eftersom han er 5. generation på ejendommen i Kollund ved Herning.

Han havde allerede som 14-årig sit eget minilandbrug, som han drev med gamle landbrugsredskaber, og han kører gerne rundt på sin hvide David Brown-traktor fra 1966. Den har han arvet efter sin bedstefar, der købte den fra ny, og Niels har selv renoveret og malet den.

- Den bliver flittigt brugt på udstillinger og byfester, siger Niels Merrild med et stort smil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genbrugte dele

Tilbage ved vandingsmaskinerne fortæller han om, hvordan smedene i Fasterholt i begyndelsen tog bøndernes udtjente Ferguson'er i bytte og genbrugte mange af delene på vandingsmaskinerne:

- Her sidder et komplet bagtøj med både gearkasse og differentialespærre. Ved at bruge gearkassens forskellige gear, kunne man opnå den ønskede fremkørselshastighed på maskinen, forklarer Niels Merrild.

Idéen med Fasterholts vandingsmaskiner udsprang af, at landmændene på Herningegnen blev trætte af at flytte rundt på de vandrør, de havde liggende på markerne. Så de gik til den lokale smed i Fasterholt og spurgte, om han kunne hjælpe dem med et flytbart vandingsanlæg.

Agner Thisgaard, den ene af stifterne af Fas­terholt Smedie, fandt løsningen med maskinen, der ved hjælp af vandtrykket selv kører rundt og samler den udrullede slange op.

Selv om konstruktionen er blevet forfinet gennem årene, er princippet stadig det samme, og langt de fleste vandingsmaskiner i Danmark kommer fra smeden i Fasterholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glade for knægten

På Landsskuet udstiller foreningen "Seniorlandmændene i Herning" mange gamle landbrugsmaskiner, herunder Niels Merrilds vandingsmaskiner, og det er de pensionerede landmænd naturligt nok begejstrede for:

- Vi er glade for at have knægten med på holdet, for det er et imponerende stykke arbejde, han har lagt i de gamle maskiner, lyder det fra 79-årige Johannes Overgaard, talsmand for Seniorlandmændene.