Abonnementsartikel

Det gode liv på landet kan hurtigt få en skygge­side, når det eksempelvis viser sig, at det spildevand, man udleder, ikke bare kan komme i en ­sivebrønd.

Det skete for ægteparret Gitta Thrysøe og Martin Lolk, da parret ville renovere nedsivningsnlægget på deres lille ejendom i Kragelund ved Silkeborg, hvor Gitta Thrysøe har drevet en frisørsalon gennem nogle år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Martin Lolk mener, at sivebrønden blev etableret en gang i 1950'erne, så den skulle renoveres, og han ansøgte derfor om at få tilladelse til at opføre et nyt nedsivningsanlæg.

Langt til kloak

Da stejlede kommunen, fordi en frisørsalon ikke må lukke sit spildevand ud i et nedsivningsanlæg.

Hvordan Martin Lolk så skulle håndtere afløbet, fik han ikke noget at vide om. Men spildevandet måtte ikke længere ledes ud i et nedsivningsanlæg, og med en kilometer til nærmeste kommunale kloakledning var den mulighed nærmest udelukket.

- Heldigvis har vi en ajlebeholder fra gammel tid, så den kunne bruges til vores spildevand, mens vi søgte efter en løsning på problemet, fortæller Martin Lolk.

Via sit netværk som ingeniør hørte han om et biologisk renseanlæg, der som noget særligt var beluftet og dermed meget effektivt til at nedbryde spildevand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den måde kom Martin Lolk i kontakt med Kilian Water, som har specialiseret sig i de såkaldte beplantede filtre.

- Et anlæg med beluftning var i drift ved Hobro, og erfaringerne derfra var gode. Ydermere var eksperter inddraget i projektet, og de mente, at et lignende anlæg hos os ville kunne fungere.

Dermed var der tre muligheder for familien: At lukke salonen, at lægge en kilometer kloak til det kommunale system eller at satse på et anlæg fra Kilian Water. En tommelfingerregel fra Kilian Water er, at disse anlæg normalt henter merudgiften i forhold til kloaktilslutning hjem inden for tre år i kraft af sparede udgifter til tilslutningen og spildevandsafgifter.

- Vi ville være kede af at lukke salonen, for min kone har oparbejdet en stor og stabil kundekreds. At grave rør ned til nærmeste kommunale kloak ville blive for dyrt, så vi valgte Kilians system, forklarer Martin Lolk.

Kommunen vågner

Silkeborg Kommune har efter Martin Lolks mening ikke været særlig hjælpsom i sagen, men de vågnede dog op, da embedsmændene så, hvor store omkostninger og problemer, familien på landet var løbet ind i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kommunen godkendte hurtigt planerne, og i december 2014 stod anlægget færdigt. De første prøver blev taget en måneds tid senere, hvor kun en enkelt værdi oversteg grænserne. Den anden prøve blev taget i april, og her lå værdierne langt under grænserne. Ja, faktisk tæt på drikkevandskvalitet.

Anlægget blev godkendt i maj 2015, og dermed kunne Gitta Thrysøe fortsætte med sin salon på landet.

- Det har bestemt ikke været gratis. Alene udgifterne til undersøgelser, vandprøver og til tømning af ajlebeholder har gjort anlægget betydeligt dyrere end et traditionelt nedsivningsanlæg. Sådan cirka det dobbelte, siger Martin Lolk og tilføjer:

- Men det gode er, at vi selv håndterer vores spildevand og ved, at vi udleder næsten helt rent vand.