Abonnementsartikel

Ved Munkebjerg nær Vejle Fjord ligger der en fredet naturbevoksning. Hvad der gør den speciel, er at den rummer den eneste oprindelige naturbevoksning af Taxus Baccata i Danmark.

For 25 år siden fik Hjorthede Planteskole, der har hjemme ved Bjerringbro, en særlig tilladelse til at skære formeringsmateriale af den fredede Taxus Baccata.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter udplantning i årene 2002-2005 og den første høst af taksfrø i 2009 blev de første frø sået i marken i 2011. For fagfolk i den grønne branche betød åbningen af Have & Landskab '15 således den første præsentation af slutproduktet; en hjemmehørende dansk taks som er selekteret til hække til gravsteder.

Beskeden fremtoning

Selv om det nye produkt - Taxus Baccata Hjorthede L.227 - havde en beskeden fremtoning på Hjorthede Planteskoles stand under HL15, var der ikke noget at tage fejl af. Planteskolens personale var alle meget stolte og begejstrede over det nye produkt.

- At skære formeringsmateriale af den fredede bevoksning er ikke noget, man bare lige får lov til. Det tog tre ansøgninger, før tilladelsen blev givet tilbage i 1990. Fagfolk vil forstå, hvor det er interessant, fortæller Søren Løth fra Hjorthede Planteskole og uddyber:

- Ved at den er hjemmehørende, kan den bruges ved skovrejsning, læhegnsbeplantning med videre. I stedet for at være importeret fra udlandet har L.227 den rette mikrobiologi i forhold til svampe, insekter og fugleliv. De skaber en naturlig flora og fauna sammen med planten.

Rent produkt

Renheden i den hjemmehørende taks er fremavlet med den største grundighed. Blandt andet er der ikke andre taksplanter i nærheden for at fjerne risikoen for fremmed bestøvning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her er ikke bare for sjov. Der er lagt en stor indsats i projektet, og vi har samarbejdet med en uvildig myndighed. Vi har skabt et produkt, som vi tror på er mere modstandsdygtigt over for sygdomme. Men det er korrekt, at vi mangler at se, hvordan den arter sig over tid som hækplante og få bekræftet, at alt ved den er så godt, som vi mener, det er, forklarer Søren Løth.

Kirkegårde på besøg

Usikkerhed lod ikke til at være slået igennem hos de besøgende, som gæstede planteskolens stand under Have & Landskab '15. Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme var blandt de første til at nærstudere det nye produkt, og der var også besøg fra indtil flere kirkegårde.

- Der er rigtigt mange kirkegårde, som har vist interesse under Have & Landskab. Det er vi naturligvis glad for, og planten er klar til salg, siger Søren Løth.