Abonnementsartikel

Det var et ønske om at få noget hobbykvæg på malkekvægsbedriften, som førte til, at Tove og Jens Jacobsen i dag er blandt de få danskere, der har Texas Longhorn-kvæg gående.

- Det var især min kone, der gerne ville have noget skotsk højlands-kvæg eller en anden sjælden race, fortæller mælkeproducent Jens Jacobsen fra Outrup ved Varde. Under sin søgen faldt han imidlertid over et billede af en tyr og en ko af racen Texas Longhorn, og det mente ægteparret Jacobsen kunne være interessant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viste sig, at en dansker importerede embryoner fra USA, så hos ham bestilte Jens Jacobsen for seks år siden fem embryoner, som blev lagt op i nogle af hans sortbrogede køer.

- Men det blev kun til en enkelt kalv, så vi bestilte 10 embryoner mere, men det gav også kun en enkelt kalv, fortæller Jens Jacobsen.

Heldigvis var de to kalve af forskelligt køn, så de har leveret tre kalve, og for at undgå indavl er den senere generation af kvier blevet insemineret med sæd fra en hollandsk tyr.

- Det går langsomt, for det har ikke været let at få etableret besætningen. Udover at kun to af de 15 embryoner blev til noget, mislykkedes skylningen af den første drægtighed hos Longhorn-kvien. Men nu har vi da fået både yderligere en kviekalv og en tyrekalv, men tyren skal dog sælges, siger Jens Jacobsen.

Afvist i lufthavnen

Indførslen af den første sending af de kostbare embryoner fra USA blev lidt af et mareridt, for de blev destrueret af myndighederne i lufthavnen i Billund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der manglede en underskrift, og selv om vores dyrlæge protesterede, blev forsendelsen afvist og embryonerne destrueret, fortæller Jens Jacobsen og tilføjer, at der er mange dokumenter og procedurer at holde styr på, når man skal importere embryoner, så det er ikke noget, man bare lige gør.

Selv om Tove og Jens Jacobsen har haft besværligheder med deres langhornede kvæg, fejler deres begejstring over amerikanerne ingenting.

- De er så nemme og godmodige, men selvfølgelig spiller et også ind, at vi har haft dem fra små, fortæller Tove Jacobsen, der har den daglige omgang med kvæget. Hun er dog opmærksom på ikke at komme i vejen for kvægets spidse horn, der har en imponerende bredde på over 180 centimeter fra spids til spids.

Lavt indhold af kolesterol

Det er nøjsomme dyr, og foder behøver man ikke at gøre noget særligt ud af. Sygdomme har der heller ikke været noget af i den lille besætning.

Endnu er ingen af de renracede dyr blevet slagtet, men fra nogle krydsningskalve har ægteparret Jacobsen erfaret, at kødet er både velsmagende og magert. Derudover har det et meget lavt kolesterolindhold. Kvægracen har derfor gode forudsætninger for at blive populær, og et par af Tove og Jens Jacobsens venner har da også anskaffet sig nogle eksemplarer af racen, så der i dag går en 10-12 stykker langhornet kvæg i det sydvestlige hjørne af Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan sige, at vi har en lokal Longhorn-klub, siger Jens Jacobsen.