Abonnementsartikel

Fåreavlerne skal gøre lige som fårene. De skal samle sig i en flok. Sådan indleder repræsentanterne for Fynske Fåreavlere, Sydvestjyske Fåreavlere og Dansk Fåreavl deres meddelelse om, at det er lykkedes at få etableret en ny organisation for fåreavlere i Danmark, Fællesorganisationen Får.

Den nye organisation afholder stiftende generalforsamling på fynske Vissenbjerg Storkro den 15. november, og skal ikke alene rumme samtlige foreninger inden for fåreavl, men rt også åben for andre former for dyrehold med sammenfaldende udfordringer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fælles udfordringer

Fåreavlen i Danmark dækker 6.700 registrerede besætninger, hvor 5.200 har under 10 moderdyr, og de største har over 2.500. Alle besætninger har en lang række fælles udfordringer i hverdagen, men den meget store spredning medfører, at der også er en række udfordringer, som er mere tungtvejende for nogle besætninger end for andre.

De seneste 10-12 måneder har der været aktiviteter i gang med henblik på at skabe en fælles organisation, som kan rumme alle fåreavlere og deres mange foreninger. Formålet er, at avlerne kan stå sammen om de fælles udfordringer og samtidigt rumme de forskelligheder, som besætningsstørrelse, geografi og racevalg medfører.

Ved den stiftende generalforsamling skal der vælges en midlertidig bestyrelse, som skal sidde i tiden indtil det første ordinære repræsentantskabsmøde, også kaldet generalforsamlingen, hvor den endelige bestyrelse vælges ,og hvor alle de mange praktiske detaljer forventes at være endelig på plads.

Organisationsmodellen bygger på en flad struktur, hvor alle er lige. Alle kan stille op til bestyrelsesposter, som vælges af repræsentantskabet. Bestyrelsen består af fem personer. Praktiske opgaver kan lægges ud i udvalg, som det kendes fra de involverede foreninger.

Arbejdsgruppen ser frem til at møde mange engagerede fåreavlere, som kan støtte op om foreningens formålsparagraf: Foreningens formål er at varetage fåreavlen og fåreavlernes almene interesser i samfundet, såvel politisk som avls-, sundheds- og erhvervsmæssigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når først kræfterne er samlet i en organisation, er der mange opgaver og tage fat på. Der er mange love og regler, som har gjort det unødigt svært at være fåreavler. Ikke mindst usikkerheden med om man overholder de mange regler og paragraffer.