Abonnementsartikel

En varebil med værktøj, en trailer og hænder, der kan lidt af hvert, er for godt 60 mænd i Danmark og en enkelt mand i Skåne nok til at få foden under eget bord.

Fælles for disse mænd er, at de er en del af netværket Mand&Bil, som blev etableret af fynboen Mikael K. Truelsen i 2008. Det hele begyndte med en idé om at skabe et netværk af selvstændige mænd med hænderne skruet rigtigt på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af disse mænd er Yngve Kristiansen, der bor på den stråtækte bindingsværksejendom Nørremadegård ved Kerteminde sammen med sin hustru Dorte og parrets tre børn.

Hjælper hinanden

Han er uddannet skovarbejder og anlægsgartner, men meldte sig ind under Mand & Bils faner for godt tre år siden, da han havde gået ledig i et stykke tid.

- Det er godt at være en del af netværket. For vi hjælper hinanden ved at trække på hinandens kompetencer og henviser også kunder, der efterspørger noget bestemt, til kollegaer, som har specialiseret sig, fortæller Yngve Kristiansen. Hans speciale er pleje af skov og grønne arealer, hvor han kan gøre brug af sin baggrund med skovarbejde og gartneri.

- Her om vinteren gør jeg meget i beskæring og træfældning, og mit speciale er træklatring. Mine kunder er både firmaer og private, siger Yngve Kristiansen, der glæder sig over, at fremgangen i hans firma har betydet, at der er rigeligt med arbejde.

- Det begyndte som deltidsarbejde, men er efterhånden blevet et fuldtidsjob, konstaterer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dortes bidrag

Udover jobbet som altmuligmand driver han også fritidslandbruget Nørremadegård med frilandsgrise, saft- og marmeladeproduktion fra egen frugtplantage. Opskrifterne på saften samt hindbær-, solbær og kvædemarmeladerne er nogle af hustruen Dortes bidrag til den økologiske gårdbutik.

- Dorte har også leveret opskriften til vores leverpostej, som slagteren laver for os, når han alligevel er i gang med at partere vores slagtesvin, forklarer Yngve Kristiansen og peger på fryseskabet i butikken, hvor de forskellige udskæringer fra gårdens grise befinder sig.

Elever lærer om maden

En ny aktivitet på gården er projektet "Haver til Maver", hvor skolelever fra de omkringliggende skoler lærer at passe deres eget lille jordstykke. Børnene kommer i foråret og gør deres bede klar til såning. De tilsår jordstykket og passer det indtil efteråret, hvor de høster og bagefter tilbereder mad ud fra deres høst.

- På den måde lærer børnene både om, hvor maden kommer fra og selv at dyrke jorden, fortæller Dorte Daugaard, der vejleder eleverne. Hun har en uddannelse som jordbrugsteknolog, økologisk landmand, og hun er desuden faglærer i billedkunst.

Livet på den gamle bindingsværksgård fra 1854 bærer i det hele taget præg af aktivitet, for Yngve Kristiansen bruger sine ledige stunder til at renovere huset - både ud- og indvendigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det tager tid at sætte bindingsværket i stand. Alene arbejdet med at tage mursten ud og rense dem af, inden de bliver muret op igen, er en tidskrævende opgave, siger den flittige altmuligmand.