Abonnementsartikel

Danske skiturister er gode til at sætte rekord - når det gælder om at falde og slå sig. Næsten 5.000 danskere kommer hvert år til skade på skiferien i modsætning til vores broderlande, hvor svenskerne i 2014 tegnede sig for 834 skader og nordmændene 208.

Det viser tal fra SOS International, som i anledning af de alarmerende tal sammen med Dansk Skisportsforbund har udarbejdet en række råd til skituristerne for færdsel på løjperne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at vise hensyn til andre skiløbere udsætter man ikke andre for unødig risiko, og at beskytte hovedet med en hjelm er altid en god ting - især for børn og unge.

Farten skal tilpasses til ens færdighedsniveau, terrænet og sigtbarheden, og når man overhaler, skal man gøre plads til de langsommere løbere.

Der er flere råd at hente på appen "Sikker på ski", som SOS International og Dansk Skisportsforbund i fællesskab har udarbejdet.

Når uheldet sker

En anden ting er at have styr på forsikringen, hvis skaden sker. Det blå sygesikringskort dækker nemlig ikke altid tilstrækkeligt, hvis man kommer til skade i udlandet, og den dækker heller ikke hjemtransport.

- Med det blå sygesikringskort er du sikret samme behandling, som borgerne i det land, du rejser i - hverken mere eller mindre. I nogle tilfælde betyder det, at der er en vis egenbetaling for lægebehandling og hospitalsophold, hvis du kommer til skade. Brækker du for eksempel benet på skiferien, risikerer du selv at skulle betale for hospitalsopholdet, oplyser Berit Møller Lenschow, der er advokat hos Erstatningsgruppen i Advodan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hjemtransport og lægebehandling

Når man kommer hjem, får man kun refunderet udgifterne til behandlingen, hvis den også er omfattet af den offentlige forsikring på feriedestinationen.

Derfor er det vigtigt, at undersøge, om der kan være brug for en supplerende rejseforsikring. I givet fald skal man sørge for, at rejseforsikringen dækker både hjemtransport og lægebehandling.

Varige mén

Hvis en skiulykke giver varige mén, er det ulykkesforsikringen, der dækker og udbetaler erstatning - hvis man altså har sådan en. En ulykkesforsikring er derfor en overvejelse værd.

- Skulle et skiuheld føre til en skade, er det en god idé at få navne og kontaktoplysninger på vidner, der kan bekræfte ulykken. Og hvis der er andre implicerede, skal du forhøre dig, om de har en ansvarsforsikring og få de relevante oplysninger med det samme. Du kan ikke løbe an på, at de er til at kontakte, når du kommer hjem og skal bruge oplysningerne, fortæller Berit Møller Lenschow og påpeger, at det er vigtigt at få lægejournalen med hjem.

- Bagefter kan det være svært at få udleveret papirer fra et andet land, og lægejournalen er vigtig dokumentation, hvis der er tale om en erstatningssag, siger advokaten og forklarer, at skaden efter hjemkomsten skal anmeldes de rigtige steder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Du skal sikre dig, at du er meget præcis, når du beskriver skaden, og at du får alt med første gang. Har du først sendt beskrivelsen af sted, er den vanskelig at lave om, men hvis du er i tvivl om, hvordan du gør, så kan du få en advokat til at hjælpe dig, siger Berit Møller Lenschow.