Abonnementsartikel

Efter vinteren kan haven trænge til en oprydning, så der bliver plads til de nye planter, der skal vokse frem. Det betyder, at der skal fjernes nedfaldne grene, rives blade og kviste væk - også fra græsplænen.

Bolius.dk har en række gode råd til haveejeren, og her fortæller haveskribenten Gusta Clasen blandt andet, at man i det tidlige forår skal passe på med at rydde for meget op i bedene. De visne blade og stængler fra sommerens planter kan forhindre frostskader på de nye skud. Især kombinationen af varme solskinsdage og iskolde nætter kan være hård kost for de mere sarte planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved oprydning skal man huske at være forsigtig med bunker af visne blade - der kan gemme sig pindsvin, som endnu ikke er vågnet fra vintersøvnen. Ligger der et pindsvin, så lad det sove videre og udskyd oprydningen til senere. Pindsvin er fredede.

Nedklipning af visne stauder

Vent med at klippe stauderne ned, til foråret er godt i gang. Det er det som regel sidst i marts eller først i april, men det kan variere meget. Nogle år kan vinteren strække sig langt ind i april, og så må du ruste dig med tålmodighed. De visne stængler kan beskytte de nye skud mod frost

Når vejret omsider bliver så lunt, at stauderne kan klippes ned, er det en god idé at lade de afklippede plantedele ligge på jorden mellem stauderne.

De afklippede plantedele bliver efterhånden til kompost, som forbedrer jorden og giver næring til planterne. Samtidig holder jorden bedre på vandet, når den ikke er helt bar. Stauderne vil snart vokse til, så de dækker afklippet.

Første klipning af plænen

I løbet af marts eller april begynder græsplænen at vokse, og så skal den slås cirka en gang om ugen. Indtil græsset er kommet i god vækst, bør det ikke klippes længere ned end til cirka fire centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en dårlig idé at forsøge at spare tid på græsslåningen ved at klippe græsset meget kort. Det stresser græsset og svækker rodnettet. Resultatet kan blive grimme gule pletter samt mere mos og andet ukrudt.

Til gengæld er det en god idé at give græsset gødning og eventuelt en gang kalk. Det giver en sund plæne og begrænser mængden af mos og andet ukrudt. Hvis der er meget mos i plænen, kan det fjernes ved at rive plænen igennem og samle mosset sammen.

Bekæmpelse af dræbersnegle

I april, når temperaturen stiger til omkring 10 grader, begynder havens dræbersnegle at røre på sig. Det er kun de små snegle og æggene, der overlever vinteren, men de vokser sig hurtigt store og begynder snart at formere sig.

Det er lettest at bekæmpe dræbersneglene tidligt på foråret, hvor der er færre af dem. Sørg for også at indsamle snegleæggene, hvis dræbersneglene skal bekæmpes mest effektivt.

Du kan få flere gode råd og inspiration til hus, have og hjem på hjemmesiden Bolius.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

jf