Abonnementsartikel

Solen skinner og temperaturen er på vej op. For mange haveejere er det lig med at tage fat på havearbejdet, men det ender ofte med en øm krop, og i værste fald kan det føre til skader: Folk er generelt ikke vant til at bevæge kroppen på den måde, som havearbejdet ofte kræver.

- Lige meget om der løftes, bæres, trækkes, skubbes eller bare generelt er tale om mere eller mindre unaturlige positioner, så er det noget, der kan mærkes dagen derpå, hvis man ikke er vant til at arbejde i de stillinger. Selv store, stærke håndværkere, der har flyttet rundt på mursten i flere år, kan løbe ind i en forstrækning eller få hold i ryggen, når de laver andre bevægelser, end de er vant til, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge hende er det især arbejde på hug, på knæene, liggende eller over skulderhøjde, der kan forpurre flere måneders haveplaner. Her er der meget at hente, hvis der lægges en plan for arbejdet.

- Gentagelser er noget af det, der slider mest på kroppen. Derfor hjælper det, hvis man går lidt fra opgave til opgave og dermed får noget variation ind i kroppens bevægelser frem for at tage en ting ad gangen. Og der er det en fordel, hvis man starter ud med det mindst anstrengende og dermed får varmet kroppen op, fortæller hun og fortsætter:

- Tilsvarende kan mange af de anstrengende stillinger undgås ved bedre indretning. For eksempel kan en skammel eller stige tages i brug for at undgå at strække ryggen for meget, ligesom en sækkevogn med fordel kan bruges, når der skal flyttes rundt på krukker. Og så er der ingen tvivl om, at en elektrisk sav stiller færre krav til kroppen end en ikke-elektrisk, men man skal, som ved alle maskiner, huske at tage sine forholdsregler.