Abonnementsartikel

Nordjyske kommuner bruger tid og penge på at bekæmpe hybenrosen, mens almindelige husejere kan køre ned i det lokale plantecenter og købe den helt lovligt. Og det er et paradoks, mener Jan Pedersen, der er biolog ved Danmarks Naturfredningsforening.

- At lave en stor offentlig indsats sideløbende med, at man kan gå ned og købe de her planter i planteskoler rundt omkring, det virker lidt omsonst, siger han til P4 Nordjylland.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hybenrosen kvæler anden vegetation langs de danske kyster, hvilket har givet den et dårligt ry, men ikke desto mindre kan man som haveejer frit vælge at anskaffe sig den hårdføre plante.

Bruger krudt på invasive arter

Også i Frederikshavn Kommune har man gjort meget for at udrydde hybenrosen - særlig omkring Skagen.

- Vi bruger meget krudt på at bekæmpe de invasive arter, og der bliver snakket meget om det, og så kan man stadig købe den på planteskoler. Hvis vi vil bekæmpe de her arter, nytter det ikke noget, at vi planter dem igen. Jeg tror ikke, der er nogen, som ville synes, det er en god ide, hvis det for eksempel var bjørneklo, vi plantede, siger formand for teknisk udvalg i Frederikshavn Kommune, Lars Mejlvang Møller, der ikke forstår, at det er muligt at købe hybenrosen, der er særligt god til at sprede sig.

Ifølge P4 Nordjylland anser Naturstyrelsen hybenrosen for at være en invasiv art og ikke hjemhørende i den danske natur. Man afventer dog EU-lovgivning mod den og flere andre planter, hvorfor man stadig må købe den.