Abonnementsartikel

Mange danskere kender til udfordringerne ved at have vand i kælderen, stuen eller i indkørslen. Fremtiden byder på flere skybrud, og dermed vil vandstanden omkring Danmark stige. Det medfører derfor også flere udfordringer med at holde vandet ude fra matriklen. I en pressemeddelelse skriver Dansk Byggeri, hvordan dræn, faskiner, permeable belægniger, regnvandsbede og kloakrør i god stand kan være med til at klimasikre boligen.

- Ud over at vi får flere og kraftigere skybrud, så er grundvandsspejlet også steget. Det gør, at mange boligejere ikke længere kan holde kælderen tør uden dræn, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Mikael Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det understreges, at kloakken skal være både stor nok og rørene i god stand, så vandet kan ledes væk fra matriklen, ligesom også valget af fliser kan være med til at få vandet til at sive væk fra boligen.

- En del husejere har haft stor gavn af permeable belægninger, som er fliser, hvor vandet kan løbe gennem fugerne og ned i jorden. I nogle tilfælde kan et lag grus under fliserne virke som en faskine. Det er dog ikke en helt ukompliceret opgave, så jeg vil anbefale, at man kontakter en fagmand, siger Mikael Mortensen.

Den grønne BoligJob-ordning

Boligejere kan få tilskud gennem den grønne BoligJob-ordning til netop klimasikring af boligen. Ordningen gælder i år og i 2017. I denne periode kan hver voksen over 18 år i husstanden få et fradrag på op til 12.000 kroner på udgifterne til arbejdsløn til udvalgte håndværkeropgaver, der klimasikrer boligen. Det kan dog være svært at vide, hvor det er fornuftigt at starte og slutte, når man som boligejer går i gang med at klimasikre.

- En kloakmester kan lave et klimatjek og komme med anbefalinger til løsninger, der passer til netop din bolig. Her er det vigtigt at tjekke på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, at kloakmesteren er autoriseret, siger Mikael Mortensen og tilføjer:

- Forbrugere kan med fordel vælge en kloakmester, der er medlem af Dansk Byggeri og dermed dækket af Byg Garanti, som dækker sjusk, fejl og mangler op til 100.000 kroner inklusiv moms per byggesag.