Abonnementsartikel

Sommertid er udetid. Også selv om sommeren går på hæld. Der er masser af ting at foretage sig i haven, og står man for første gang overfor at skulle i gang med udelivet i haven, så kan det være svært at finde ud af, hvor man skal begynde. Er du ny husejer og ikke har den store haveerfaring, er der gode råd at hente fra Haveselskabet, der dagligt rådgiver private om, hvad man gør, når man farer vild i det grønne.

- Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer sig blinde på enkelte planter frem for at se haven i sin helhed, siger Louise Møller, fra Haveselskabets rådgivning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ofte handler det om at komme rigtigt i gang og udgå de mest almindelige begynderfejl.

- Et klassisk problem ? ikke kun hos nybegyndere ? er, at man går i gang med alt for meget på én sæson. Staudebedet skal blomstre, og køkkenhaven bugne af grøntsager. Men det er tidskrævende at etablere nye bede, indkøbe planter eller så og passe grøntsager i en køkkenhave, og man risikerer, at man slet ikke har tid til at nyde sin have, siger Haveselskabets ekspert.

Pas på havens skjulte skatte

En anden begynderfej, en lidt værre een af slagsen, er, at man alt for hurtigt går i gang med havesaksen og saven. Det er fristende at klippe og skære, men det er en god ide at få et overlik først.

- Selv om det måske ikke er til at se, kan en have gemme på mange skjulte skatte, for eksempel et lidt anonymt træ, der først i efteråret viser sin sande værdi med smukt efterårsløv. Eller et mylder af forårsblomster, der gemmer sig under græsplænen. Hvis man graver og fælder for hurtigt, risikerer man at tage livet af mange fine planter i haven, lyder Louise Møllers råd.

Tænk på blomstring året rundt

Endelig er det en god ide at tænke sig godt om, når man står i havecenteret og falder i svime over alle de flotte planter. Det sker selv for garvede haveejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men hvis man kun køber planter, der blomstrer nu og her, vil man komme til at mangle blomster i haven på andre tidspunkter af sæsonen. Derfor kan det betale sig at planlægge plantekøbet og måske søge råd hos lidt mere erfarne haveejere. Det er også godt at satse på planter med smukke blade, så der er noget, der pynter i haven, også når planterne ikke blomstrer, siger Louise Møller.

3 gode planteråd for havebegynderen

Er man helt grøn haveejer, er det nemt at starte med prydbuske som dronningebusk, klokkebusk og sommerfuglebusk.

Vil man kaste sig over stauderne, så er planter som storkenæb, hosta, stjerneskærm, sankthansurt og katteurt gode begynderplanter.

Sommerblomster som stolt kavaler, frøkenhat og morgenfruer kan man nemt så de steder, hvor haven mangler kulør, og så gør de sig godt i en dejlig sommerbuket.

(Kilde: Haveselskabet)