Abonnementsartikel

Det er stadig sommer, og selv om den for tiden er lidt våd, så er der masser af soltimer tilbage at grille i. Men det er ikke altid, at grillaftenen ender med en fyldt mave og en lur i lænestolen. Sidste år havde brandvæsenet over 100 udrykninger i forbindelse med grillbrande i Danmark.

- Grill er ikke kun hygge. Der er mange farer forbundet med levende ild og gas, og det skal man respektere. Derfor bør du altid sørge for at udvise ekstra forsigtighed ved brug af grillen, og følge vores råd, siger seniorkonsulent Preben Christensen, der er specialist i sikkerhed i hjemmet, fra Domea.dk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Domeas sikekrhedsekspert har samlet 10 gode råd til grillaftenen Følg de enkelte råd og undgå at blive en del af trælse ulykkesstatistik.

1) Før du sætter ild til kullene eller tænder for gassen, skal du sikre dig, at alt er klart. Først og fremmest skal grillen stå udenfor. Det gælder hele året, også når grillen er slukket. Skulle regnen melde sig, så må grillen allerhøjst flyttes ind under et halvtag, og der skal være en åbning, hvor røg og dampe kan komme ud.

2) Hold grillen i sikker afstand af brandbart materiale ? der anbefales 150 centimeter fra alle grillens sider.

3) Stil grillen tilpas langt væk fra åbne vinduer og døre, da de giftige dampe fra grillen ellers kan trænge ind i huset. Din røgalarm vil kunne registrere, hvis grillen er kommet for tæt på. Røgalarmen kan dog ikke opfange de giftige dampe, der kommer fra grillen og som kan give kulilteforgiftning, så vær også selv opmærksom.

4) Grillen skal stå på et jævnt og ikke brandbart underlag. Så mindskes risikoen for, at grillen tipper eller vælter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5) Hold grillen under opsyn hele tiden ? det er no-go at forlade sin grill, når der først er fut i den. Vær også opmærksom på, at gløderne kan være varme, længe efter middagen er spist, så du skal sikre dig, at de er under kontrol, før du forlader den.

6) Lad være med at bruge hænderne på grillen, brug en grill-tang eller andet udstyr.

7) Særligt for gasgrill gælder det, at de fleste brande opstår, fordi der går ild i fedt fra maden eller madrester i grillen. Sørg derfor altid for at rengøre din grill efter brug.

8) Husk: ild er ild. Hvis du skal slukke en brand i grillen, er der stor forskel på, om du står med en gasgrill eller en kul-grill. Hvis du arbejder med en gasgrill, så er det absolut forbudt at hælde vand på grillen, da det kan forværre branden. I stedet skal du anvende et brandtæppe eller en brandslukker, og ringe til det lokale brandvæsen, hvis branden kommer ud af kontrol. Griller du med kul, kan du sagtens bruge vand til brandslukning. Hav derfor altid en spand vand i nærheden, hvis du griller med kul.

9) Hold børn og dyr fra den varme grill.

Artiklen fortsætter efter annoncen

10) Hvis du har altan, kan det være fristende at grille grillen derud. Før du gør det, skal du sikre dig, at der er tilladt i din boligafdeling. Ellers er rådende nogenlunde de samme. Dog skal du være ekstra opmærksom på, at der er god luft omkring grillen, både ved siderne og op til en eventuel overbo. Altanen må ikke være tildækket, og hvis altanen har trægulv, så skal du sørge for at placere grillen på et ikke brandbart underlag. (Kilde Domea)