Abonnementsartikel

Der er rigtig mange ting, man ikke ved noget om. Meget af det kan være ligegyldigt, men nogle gange er det da rart at få noget nyt og interessant at vide, og ikke mindst når det handler om noget, vi omgiver os med hver dag. Som i dette tilfælde med træ.

Bag hjemmesiden træ.dk står kræfter som fagforeningen 3F, Danske Byggecentre, Dansk Skovforening, Miljø- og Naturstyrelsen og andre organisationer indenfor træindustrien, og der bliver delt ud om træviden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Blandt de mange informationer, finder man en række ting, som formentlig kommer bag på de fleste.

5 ting du ikke vidste om træ

1: Nåletræer kan bruges til at lave vanilje. Byggestenen lignin, som udgør omtrent en trediedel af træ, ligner nemlig vanilje så meget, at det kan laves om til kunstig vanilje. På den måde er nåletræer faktisk en vigtig ingrediens i det søde køkken.

2: Du kan få en dansk cykel lavet af træ. Iværksætterne Paul Harder Cohen og Mette Walsted Kristiansen startede i 2015 cykelfirmaet Coh&Co, og de har produceret en træcykel. Cyklernes stel er lavet af askefinér lamineret med kulfibre omkring en let kerne af balsatræ og skum, og den er behandlet, så den kan klare daglig brug både sommer og vinter.

3: Du kan også få en bil af træ. Det er et hold afgangsstuderende fra North Carolina University, der står bag Splinter, som sidste efterår blev præsenteret første gang udstillet på Essen Motor Show. Bilen vejer 1,1 ton, og den består næsten udelukkende af træ fra inderst til yderst. Ud over at bestå af blandt andet vævet kirsebærfiner, har Splinter også en 8V motor med 600Hp.

4: Eller hvad med en vindmølle af træ. Verdens første vindmølletårn af træ vejer 200 tons, er 100 meter højt og blev i 2012 indviet i Hannover i Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5: Den sidste træ-finurlighed vi har udvalgt, er intet mindre end en flaske træ-champagne. Jo, du læste rigtigt, Det er en svensk ingeniør, der ved hjælp af en 200 år gammel opskrift, har udviklet en "champagne" af birkesaft. Saften tappea i foråret, hvorefter den gærer i ni måneder. Den mousserende vin skulle eftersigende frembringe erindringen om, hvordan en birkeskov dufter, lige inden træerne springer ud, og den er blevet så populær, at der årligt produceres omkring 20.000 flasker.

(Kilde træ.dk)