Abonnementsartikel

En af de helt store trends i dag er deleøkonomi, hvor danskere deler eller udlåner alt fra biler til nyttehaver. Når det kommer til haveredskaber, er det dog ikke en ny ting, at man stikker hovedet ind over hækken og låner naboens kanttrimmer eller løvblæser. En undersøgelse fra haveproducenten Stiga viser, at 23 procent af de danske haveejere har lånt haveredskaber inden for det sidste år, og 29 pct. har lånt haveredskaber ud til andre.

Generationsforskelle

Undersøgelsen viser dog også, at der er generationsforskelle. Mens 37 pct. af de 18-35-årige haveejere har lånt haveredskaber det seneste år, gælder det for blot 9 procent af de 56-75-årige. Ifølge Niels Bille, der er adm. direktør i Stiga, kan forskellen hænge sammen med flere faktorer:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

-Det kan jo tage mange år at få opbygget en samling af haveredskaber til alle havens opgaver, så når man er forholdsvis ny haveejer, har man ofte kun det mest nødvendige som en plæneklipper og måske en manuel hækkesaks. Når behovet så opstår de første par gange, spørger man måske lige naboen eller forældrene først, og efterhånden finder man så også ud af, hvilke redskaber man har mest behov for og derfor selv kan gå ud og investere i.

Ifølge Stiga er det også en god idé at lave en aftale med eksempelvis de nærmeste naboer om maskiner, som kun bliver brugt få gange på en sæson, eksempelvis en vertikalskærer eller kompostkværn. På den måde kan man aftale, hvem der investerer i hvad, og derved nøjes med at investere i få, men gode maskiner.

Faldgruber

Der er dog også faldgruber ved at låne ud:

- Vi kan se, at hver fjerde haveejer, der har lånt haveredskaber ud, har oplevet ikke at få dem tilbage. Når vi låner og deler, så er det en rigtig god idé med meget klare aftaler og rammer. Både om hvor lang tid man har maskinen til rådighed, men også hvem der sørger for at vedligeholde den. Batteriprodukter kræver generelt mindre vedligeholdelse end de benzindrevne maskiner og er derfor et godt valg, hvis man planlægger at deles med nogle om det, siger Niels Bille.