Abonnementsartikel

Hundes intelligens er målbar, ganske som menneskers. Det fremgår af et forskningsprojekt foretaget af London School of Economics and Political Science (LSE) og University of Edinburgh.

Undersøgelsen havde som formål at finde ud af, hvorvidt hundes intelligens er struktureret på samme måde som menneskers. Når mennesker gennemgår IK-tests, viser det sig altid, at hvis man er dygtig inden for et felt, så taler sandsynligheden også for, at man er god inden for andre områder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor skabte forskerne en prototype på en IK-test for hunde, og de brugte den til at teste 68 Border Collies. I testen udsættes hundene for udfordringer som evnen til at udføre individuelle opgaver som at finde gemt mad, kende forskel på mængder af mad samt evnen til at følge et menneskes gestikulation.

"Lige som mennesker varierer i deres evne til at løse problemer, så gør hunde det samme. Selv inden for samme race", udtaler professor Rosalind Arden, forsker ved LSE til videnskabsmagasinet Intelligence.

Testresultaterne viser også, at hunde, der gør det godt inden for et område, også excellerer inden for andre områder, ganske som med mennesker.

Ifølge professor Mark Adams fra University of Edinburgh er projektet kun første skridt på vejen til at lave en rigtig IK-test for hunde.

"Vi arbejder på at skabe en test, der er fuldt pålidelig og nem at administrere. Sådan en test vil hurtig forbedre vores forståelse af hundens intelligens, sundhed og endda hvor lang tid, en hund lever", siger han til Intelligence.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge projektlederne var det en fornøjelse at gennemføre testen, især fordi samtlige hunde tydeligvis nød at gennemføre de forskellige opgaver.