Abonnementsartikel

Vi ved det gentlig godt. Alligevel glemmer vi det lidt i sommervarmen. Vand er dyrt. Afhængig af vandprisen i den kommenune, man befinder sig i, så kan det hurtigt koste over 500 kroner at fylde vand i en 10.000 liter stort havepool. Og hertil kommer så diverse udgifter til el og kemikaier .

Ud over at sommervarmen koster ekstra meget i opfyldning af de tusindvis af havepools, der er spredt ud over hele landet, så er der ekstra tryk på vandet andre steder også. eksempelvis tager vi flere kølige brusebade, når der er varmt. Vi vasker bilen oftere, og ikke mindst så vil vi gerne holde græsset fint og grønt, og til det formål skal der jo bruges vand.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men vandudgifterne er een ting, en anden ting er det faktum, at tørre periode suger kraftigt af vandet i åer og søer til skade for naturlivet, og hertil komemr, at en del kommuner risikerer at få problemer med overhovedet at skaffe vand nok.

Brug kun vand udvortes

HOFOR, der forsyner hovedstadsområdet med vand, opfordrer derfor til, at man i juli og august sparer på drikkevand til "udvortes brug". Det vil sige, at man sparer på havepools og undlader at vande græsplænen, så åer og vandløb ikke tørrer ud.

- Vi opfordrer folk til at bruge vandet med omtanke, fordi vi alle sammen har et medansvar for, at vandindvindingen sker på den mest bæredygtige måde. Når vi i tørre perioder suger ekstra kraftigt af grundvandet, er der fare for udtørring af åer og vandløb - og det går ud over dyrelivet, siger Mette Hansen, vandsparerådgiver i HOFOR.

Forsyningsselskabet har derfor samlet fem gode råd til en frodig have og glade børn - uden vandfrås.

Fem gåde vandspareråd

1. Lad være med at vande din græsplæne! Den kan sagtens klare sig uden

Artiklen fortsætter efter annoncen

2. Saml regnvand fra taget i en regnvandstønde ? så kan du bruge det til at vande med, i stedet for at bruge drikkevand til blomsterne. Læg et låg på regnvandstønden, så vandet ikke fordamper.

3. Brug en vandkande når du vander dine blomsterbede og blomsterkrukker ? vandslangen er en vandsluger, som bruger 12 liter vand pr. minut

4. Lad være med at vande om dagen, hvor det meste vand fordamper, før det når planterødderne.

5. Store soppebassiner og pools bruger rigtig meget vand. Vandballoner, vandpistoler og et badekar til de mindste er gode erstatninger. Eller tag til sø, strand og friluftsbad med hele familien. (Kilde: HOFOR)