Abonnementsartikel

Hvad gør man lige, hvis man står med 80 ton raps-afrens og ikke bare har lyst til at smide det ud?

Ja, hvis man er gårdejer Flemming Korslund Kristensen og bor i Brønderslev, så tænker man; "gad vide om ikke man kan udnytte affaldet til varme?"

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor kontaktede gårdejeren den lokale installatør Niels Alfred Larsen, og i dag har han en velfungerende ETA-industrikedel stående, der uden de store problemer tygger sig langsomt gennem de mange tons affald og sender det ud som varme til hele gården.

- Det er første gang herhjemme, at vi forsøger os med at afbrænde raps-afrens. Det er jo et spildprodukt, der er svært at komme af med, men det går rigtig godt, siger installatør Niels Alfred Larsen.

Fyret har kørt siden påske, og selv om der selvfølgelig er lidt justering undervejs, så kører det både stabilt og godt.

- Den er utrolig nem at tænde op, og den brænder rigtig godt. Asken er virkelig fin, fortæller en tilfreds Niels Alfred Larsen.

Afbrændingen efterlader en del aske, men det ledes uden problemer direkte ud i en vippecontainer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Solid industrikedel

Grunden til, at valget af fyr faldt på en ETA-model fra BG Biovarme i Odense er, at der er tale om en solid industri-kedel, der i forvejen er bygget til at håndtere forskellige brændselstyper som træpiller, almindelig flis og skovflis. Kedlens virkningsgrad er helt oppe på 93 ? 94 procent, og den kan dermed levere en fremløbsvarme på maksimum 90 grader.

- Det er en virkelig solid konstruktion hele vejen igennem. Den er kraftigt bygget og har gode solide gear, siger Niels Alfred Larsen.

En anden væsentlig del i ETA-kedlen er en indbygget kniv, der er placeret i celleslusen. Kniven tager sig af alle de affaldsdele, der normalt ville stoppe en kedel til. Klumper og større stykker bliver simpelthen mast eller skåret i mindre stykker.

Gratis varme i mange år

Med den nye varmeinstallation har gårdejer Flemming Korslund Kristensen sikret sig gratis varme i mange år fremover, men derudover leverer han også en gedigen indsats på det grønne område. ETA-kedlen har såkaldte multicykloner indbygget bagest i kedlen, og det gør, at den næsten ikke udleder noget til omverdenen. Emmisionsværdien ligger langt under de danske lovkrav.

- Den store fordel er, at vi skåner omverdenen. Det er grøn energi og CO2-neutralt. Vi har faktisk set, at man sparer op til 50 procent i forhold til gas og olie, siger Kent Kristiansen fra BG Biovarme i Odense.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaet er specialister i rådgivning og dimensionering af grønne og miljøbevidste energiløsninger, og BG Biovarme har blandt andet opstillet en lignende ETA-kedel på en friskole i Aarup på Fyn. Her kører kedlen udelukkende på pillesmuld, hvilket betyder en årlig besparelse på 50.000 kroner om året for den lille skole.