Abonnementsartikel

Overskridelsen fandt sted i baggrundsområder omkring Roskilde, men niveauet er også højere end normalt i store dele af resten af landet.

Ozonindholdet i luften forventes at have nået sit højeste sidst på eftermiddagen fredag og derefter falde til under tærskelværdien i løbet af aftenen eller natten. I dan lørdag kan igen forventes, at ozonkoncentrationen bliver på normalt niveau..

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Personer med luftvejslidelser som astma og bronkitis kan få en forværring af deres symptomer. Særligt følsomme personer kan med fordel opholde sig inden døre, hvor ozonkoncentrationen normalt er lavere. Andre forholdsregler kan være at undlade at foretage kraftige fysiske udfoldelser udendørs i de perioder, hvor ozonkoncentrationen er særlig høj. Personer med medicinkrævende luftvejslidelser bør være særligt opmærksomme på at tilpasse medicineringen eventuelt i samråd med egen læge.

Årsagen til de høje ozonværdier er, at det solrige vejr har givet dannelse af høje ozonkoncentrationer i landene syd for Danmark. Luften med de høje ozonkoncentrationer er grundet de meteorologiske forhold herefter blevet transporteret fra Beneluxlandene og Tyskland op til Danmark. I løbet af aftenen og natten bliver det nuværende meget varme vejr afløst af koldere vejr med ozonkoncentrationer på mere normalt niveau. Der forventes derfor ingen overskridelse af tærskelværdien lørdag den 27. august.

Overskridelser af EU's informationstærskelværdi for ozon registreres normalt med nogle få års mellemrum. Denne pressemeddelelse er kun en information af befolkningen. Under danske forhold er det meget usandsynligt at koncentrationen når op på 240 mikrogram pr. kubikmeter, som er tærsklen for udsendelse af en egentlig advarsel.

Udviklingen i luftens indhold af ozon følges løbende af Miljø- og Fødevareministeriets luftforureningsberedskab. Såfremt der sker eller forventes at ske en forværring i situationen eller der opstår nye forhøjede niveauer, vil der blive givet meddelelse herom.