Abonnementsartikel

Første juledag for 25 år siden blev en bisonkalv født i Snowy Mountains, New South Wales, Australien. Det blev samtidigt startskuddet til, hvad der sidenhen skulle blive Europas største bisonfarm. Og den ligger såmænd på Fyn, lidt nordvest for Odense.

- Jeg var på en rejse verden rundt sammen med en kammerat. I Australien mødte vi et par, der havde en bisonfarm, den eneste i Australien. De inviterede os hjem til middag, fortæller Niels Henrik Ove, ejer af Ditlevsdal Bison Farm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Middagstimerne blev til dage, dagene blev til uger, og først halvanden måned senere drog han videre. Rig på viden om bisoner.

- Da jeg julemorgen så en bisonkalv blive født, var jeg solgt. Da vidste jeg, at jeg ville have en bisonfarm.

Købte farmen i telefonen

Fra New Zealand ringede Niels Henrik Ove hjem til Danmark. I den anden ende af linjen var ejeren af den ejendom på Fyn, hvor der i dag vandrer over 400 stykker bisonkvæg rundt. Fra den trange telefonboks købte den unge, kommende bisonavler simpelthen ejendommen, og i dag, 25 år senere, er han indehaver af Europas største bisonfarm.

- Dengang var det ikke tilladt at importere bisonkvæg fra USA, så vi måtte gå via en mellemhandler i Belgien, fortæller Niels Henrik Ove, der har en solid landbrugsuddannelse og efterfølgende er blevet revisor.

Mange års erfaring med økonomi er baggrunden for, at bisonfarmen i dag er vokset til at indeholde ? ud over de mange bisoner ? en stor restaurant, gårdbutik med cafe og turistarrangementer som i alt tiltrækker mellem 30- og 40.000 gæster til om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Livsfarlige dyr

En bison kan veje op til 1,3 ton og måler næsten to meter på det højeste sted, som i øvrigt er over skulderpuklen, men selv om dyret ser langsom og sløv ud, skal man ikke lade sig narre.

- Jeg går aldrig langt væk fra bilen, når jeg er ude mellem dem. Det kan være livsfarligt at krydse for langt ind over marken. En bison kan løbe 60 kilometer i timen, så den løber man ikke bare lige væk fra, siger Niels Henrik Ove, mens han til stadighed holder øje med de omkringgræssende tonstunge dyr.

Bison-bøf på menuen

De græssende bisoner er ikke kun til pynt. Der står også bag hovedmenuen på bisonfarmens restaurant.

- I år har vi foreløbig fået 102 kalve, og vi regner med at nå mellem 120 og 130, fortæller bisonavleren.

Selv om turistsæsonen er ved at være slut, så fortsætter de lange dage på Ditlevsdal Bison Farm. Der er åbent hele året, og ikke overraskende er stedet velbesøgt af større fødselsdage og bryllupper.