Abonnementsartikel

Detailhandlen står for 11 procent af danske virksomheders elforbrug. Og for detailhandlen udgør belysningen cirka 50 procent af elforbruget. Der-for får mere end 1.000 små- og mellemstore butikker nu tilbud om hjælp til at beregne fordelene ved at udskifte lyskilderne til LED.

Helt konkret får butikkerne besøg af LED-konsulenter fra Energistyrelsen, der tæller butikkernes lyskilder og udregner den potentielle besparelse ved at skifte til LED-pærer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Detailhandlen benytter i dag ofte halogenbelysning, og en udskiftning fra halogen til LED har et energisparepotentiale på 50-90 procent. En lille butik med cirka 25 halogenpærer på 35 watt vil eksempelvis kunne reducere sit elforbrug til belysning med op til 80 procent. ved at skifte til LED-belysning, viser Energistyrelsens beregninger. Ved udskiftning af lysstofrør kan energibesparelsen være på 30-40 procent.

- At skifte til LED-belysning er en investering, som man får igen på en billigere elregning, men jeg forstår godt, at mange butikker har brug for at føle sig sikre på, hvor stor besparelsen er, før de skifter det hele ud. Nu får de konkret hjælp, og jeg håber, at rigtig mange butikker får mod på at skifte til LED-belysning, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Væk med myterne

Udover at hjælpe med en konkret optælling af butikkens lyskilder og beregning af besparelsespotentialet ved LED-belysning, er det også et mål at få nedbrudt nogle af de barrierer, der er omkring LED. For eksempel myterne om, at LED giver en ringere lyskvalitet, eller at LED og elsparepærer er det samme.

- LED er en af de såkaldt lavthængende frugter, vi kan plukke undervejs i den grønne omstilling. Mens vi udbygger den vedvarende energi, skal vi sikre os de energibesparelser undervejs, der også giver økonomisk mening, siger Lars. Chr. Lilleholt.