Abonnementsartikel

Har du en gammel brændeovn stående til at sprede hygge og varme, så husk, at der er penge at spare ved at skifte til en ny model, som udnytter brændet bedre og skåner miljøet for skadelige partikler. Skifter man for eksempel sin gamle brændeovn fra 1991 ud med en ny moderne ovn, kan man spare over 1.000 kroner om året på brændeforbruget.

Siden november 2015 har brændeovnsejere kunnet få 2.000 kroner i tilskud fra Miljø- og Fødevareministeriet, hvis de skrotter deres ovn fra 1990 og før, og det har tusindvis af brændeovnsejere benyttet sig af.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Danskerne vil gerne bidrage til et renere miljø, og de har kvitteret for skrotningsordningen med stor interesse. Brændefyring står for ca. 70 procent af den danske partikeludledning, så det er et vigtigt indsatsområde at få de gamle ovne udskiftet. De forurener i gennemsnit fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Jylland fører an

Skrotningsordningen har været en stor succes i hele landet. Samlet set har Jylland modtaget over halvdelen af de udbetalte skrotningstilskud, mens Sjælland inklusiv København står for 36 procent, Fyn knap 10 procent, mens Bornholm har skrottet 306 gamle brændeovne, svarende til 2 procent.

- Jeg håber, at skrotningsordningen for de ældste brændeovne også har sparket gang i skrotningen af de halvgamle ovne. Dem får man ikke tilskud til at skrotte, men forhåbentlig giver omtalen anledning til en snak hjemme i familierne om, hvorvidt den brændeovn man nu har, også er den mest miljøvenlige. Udskiftningen af de mest forurenende ovne vil give renere luft, men der er også fordele for brændeøkonomien, fordi en ny ovn er langt mere effektiv, siger Esben Lunde Larsen.

Har du ikke allerede fået del i puljen, og har du en brændeovn fra 1990 eller før, så kan du stadig nå det. Puljen forventes at være brugt op inden for få uger.