Abonnementsartikel

Tyveriet af meterlange stakke med træ er faldet med 50 procent fra 2015 til 2016. I 2016 forsvandt der i alt 16 træstakke med samlet 246 kubikmeter træ fra statsskovene. I 2015 var det tilsvarende tal 41 stjålne stakke med 509 kubikmeter træ.

Det viser en ny opgørelse fra Naturstyrelsen, der har været rundt i alle statsskove, som styrelsens forvalter, og tjekke, om stakkene med træ ligger, som de skal. Det gjorde de for det meste.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Faldet i tyverierne kan formentlig kædes sammen med, at vi i 2015 indledte en kampagne mod trætyveri. Vi laver blandt andet forsøg med GPS-mærkning af stammerne, så vi kan spore træ, der forsvinder. Selvom vi ikke har taget tyve på fersk gerning, er vi overbevist om, at GPS-mærkningen har virket afskrækkende og har nedbragt tyveriet, siger salgsleder Peter Chrois Møller fra Naturstyrelsens Driftscenter.

Aflåste skovveje

Ud over GPS-mærkning har Naturstyrelsen i det forgangne år taget stikprøver hos vognmænd, der henter træ i skoven for at kontrollere, at salgspapirerne var i orden. Desuden har man forsøgsvist aflåst skovveje i områder med særligt mange værdifulde træstakke. Tiltagene mod tyveri kommer til at fortsætte i 2017.

Det er især stakke med relativt tyndt og knastet træ til brænde, der virker fristende på tyvene. Den typiske stak, der bliver stjålet, kan ligge på ladet af en lastbil.

Naturstyrelen sælger hvert år cirka 600.000 kubikmeter træ, og under en halv promille af træet bliver stjålet. Der bliver således solgt 2.500 kubikmeter træ, hver gang én kubikmeter bliver stjålet.