Abonnementsartikel

I tilknytning til Rebildcentret ved foden af Rebild Bakker, hvor man i dag kan blive klogere på områdets særlige geologi, natur og kulturhistorie, skal Danmarks første center for kilder nu opføres. Gravlevdalen, hvor Rebildcentret ligger, er det sted i Nordeuropa, hvor der findes flest kilder. Gennem tiden har kilderne sammen med områdets rigdom på kalk haft stor betydning - naturmæssigt og kulturhistorisk. Denne historie skal nu fortælles i det kommende nye Danmarks Kildecenter, der støttes af Realdania.

- Kilderne er en af hjørnestenene i Rebildcentrets formidlingsplaner, og Realdanias donation muliggør en flersidig formidling af Gravlevdalens vandri-ge kilder til glæde for de besøgende. Kilderne er forbundet med gammeldags levevis, egnsfortællinger og overtro. De er fagligt interessante, og de er centrale elementer i områdets værdifulde natur- og kulturmiljøer. Rebildcentret er under rivende udvikling, og museumsmiljøet omkring Thingbæk Kalkminer vil blive væsentlig styrket ved etablering af Danmarks Kildecenter, siger Niels Moes, leder af Rebildcentret,.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Unik geologi og natur

Rebild Bakker og Rold Skov er et af de mest populære udflugtsmål i Nordjylland. I Rebildcentret, et oplevelses- og formidlingscenter, som ligger midt i området, kan man blive klogere på den unikke geologi, natur og kulturhistorie, som findes her.

Området har historisk for eksempel været omdrejningspunkt for minedrift - med kalkindvinding, kalkbrænding og vandmølledrift. Desuden findes to mindre dambrug ved Rebildcentret, som i dag drives som museale besøgsdambrug.

I tilknytning til Rebildcentrets museumsmiljø - som i dag blandt andet huser Thingbæk Kalkminer, skulptør Anders Bundgaards samling og en naturskole - skal der nu etableres et center for de mange kilder, som findes i området. Mere end 15 berømte og navngivne kildevæld findes her. Tre af kilderne ligger på Rebildcentrets arealer.

Afgørende betydning

Kilderne i områdets ådale har på forskellige måder haft afgørende betydning for udformningen af områdets helt særlige natur- og kulturmiljøer. Denne historie skal nu fortælles på en ny og spændende måde. Konkret bygges en 300 kvadratmeter stor udstillingsbygning med udsigt over Gravlev Ådal, en overdækket atriumgård og en udendørs landskabsmodel af Lindenborg Å og kildevældene i Gravlev Ådal. Det er planen, at historien om kilderne og deres betydning formidles gennem forskellige skiftende temaer, som blandt andet sætter fokus på geologi, biologi og stedets fascinerende industrihistorie. Efter planen åbner Danmarks Kildecenter - som en del af Rebildcentret - i 2018.

Udbygningen af Rebildcentret med Danmarks Kildecenter sker som led i en større strategisk udvikling af museums- og oplevelsesuniverset. Udviklingen omfatter også åbning af Kold Krigs-bunkeren Regan Vest, der er placeret tæt ved Rebildcentret. Bunkeren skulle i tilfælde af atom-angreb have fungeret som tilflugtssted for regering og kongehus under Den Kolde Krig. Fra 2020 er det planen, at bunkeren åbnes om formidlingscenter for offentligheden.