Abonnementsartikel

Ejendomme på landet er ofte udfordret, når det handler om rensning af spildevand. Offentlig kloak er for mange en by i Rusland, og tidligere har løsningen for mange været at lede spildevandet direkte ud i det nærmeste vandløb.

Den slags går naturligvis ikke mere. I dag kræver kommunerne, at spildevand på landet skal renses i private renseanlæg, som for eksempel nedsivning, minirenseanlæg eller beplantet filter, og anlægget skal godkendes af kommunen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fare for forurening

Med nedsivningsanlæg risikerer man at stå tilbage med en forurenet grund, fordi næringsstoffer og kemikalier bliver bundfældet.

Karsten W. Nielsen, Servicetekniker BioKube

Problemet med nedsivning, som mange vælger at benytte, da det ofte er den billigste løsning, er, at selv om man ganske vist løser det første problem med den direkte udledning af spildevandet til naturen, så er det ikke den bedste løsning. I hvert fald hvis man spørger servicetekniker Karsten W. Nielsen fra firmaet BioKube.

- Problemet er, at man med nedsivningsanlæg ikke får fjernet næringsstoffer og kemikalier. De bundfælder sig i jorden, så man i virkeligheden om 20 år kan risikere at stå tilbage med en forurenet grund siger han.

BioKubes alternativ til den offentlige kloakering er et minirensningsanlæg. Og det har man stor erfaring med i BioKube. Så stor, at der i dag står omkring 3.200 versioner af firmaets minirensningsanlæg rundt omkring i Danmark.

- Der er flere fordele ved vores minianlæg. De er nemme at installere, det kræver ikke meget gravearbejde. Og fordi vi hæver selve renseanlægget med en meter nede i jorden, så er det nemt at få ledt det rensede spildevand videre, siger Karsten W. Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eget pantentsystem

BioKubes minianlæg består af to dele. En bundfældningstank og selve rensningsanlægget. Spildevandet ledes først ind i bundfældningstanken, hvor det "grove slam" af spildevandet bundfældes. Herfra pumpes resten af spildevandet ind i selve rensningsanlægget, hvor det blandt andet behandles via iltning af vandet.

- Og her er det så, at vores patenterede system adskiller sig. Vi pumper nemlig en del af det iltede vand tilbage i bundfældningstanken, så vi holder bakterierne i live. Og det sker i en konstant cyklus, så rensningen er konstant, fortæller han.

Lille strømforbrug

Tilbagepumpningen af det iltede vand er ikke den eneste nytænkning, firmaet har indlagt i minirenseanlægget. Når spildevandet løber fra bundfældningstanken ind i renseanlægget, løber det nemlig ind i en buffertank. Herfra pumpes spildevandet med forudindstillede tidsmellemrum op i selve rensedelen. Det sikrer, at anlægget kører jævnt hele tiden, og på den måde afvikler man perioder med større og mindre belastning uden problemer.

- Selv om pumpen kører hele året, så er strømforbruget ret lille. Det ligger på 450 KW - omkring godt 1.000 kroner - om året, siger Karsten W. Nielsen og forklarer, at det lille strømforbrug blandt andet skyldes, at renseanlægget kører ned om natten for at spare strøm.

BioKubes minirensningsanlæg kommer i mange størrelser, fra anlæg der kan håndtere en lille husstand op til kæmpeanlæg, der klarer spildevandet i mindre landsbyer. Hertil kommer, at firmaet eksporterer store containeranlæg til hele verden.