Abonnementsartikel

I disse dage kravler beskæringseksperter rundt i trætoppene i en række gamle træer ud til de offentlige veje i skovene i og rundt om Silkeborg. Træerne er angrebne af svampe og anden sygdom. Men i stedet for at fælde dem af hensyn til sikkerheden, som man normalt gør, afprøver Naturstyrelsen en ny metode. Her bliver toppen af knap 40 af de såkaldte risikotræer kappet af, og tilbage står den krogede stamme som et optimalt levested for biller og svampe.

- De svækkede træer kan på den ene side udgøre en risiko for folk, da store grene kan knække af og falde ud over vejene. På den anden side er de med masser af kringelkroge, hulrum og angrebne områder nogle af de bedste levesteder for både svampe, insekter, spætter og flagermus. Derfor lader vi nu selve stammerne stå, men fjerner toppen, siger Søren Hald, der er skovrider i Naturstyrelsen i Søhøjlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øger biodiversiteten

Naturstyrelsen er forpligtet til hvert år at gennemgå træer langs offentlige veje og skride ind, hvis træerne kan være til fare for de forbipasserende. Normalt bliver træerne væltet, så de kan ligge i skovbunden og rådne til gavn for dyre- og plantelivet i skovbunden. Men det øger biodiversiteten i skovene, hvis der også er stående træer, som er svækkede og døende, fordi de er levested for andre arter.

- Den nemmeste løsning at fælde risikotræerne, men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning for biodiversiteten. Ved at lade stammerne stå kan de bidrage til en rigere natur i mange år fremover uden at være til fare for forbipasserende, siger Søren Hald.

Pengene til projektet kommer fra regeringens naturpakke.