Abonnementsartikel

For et par år siden lurede en brændelseafgift i horisonten, da den daværende S, SF, R-regering i 2013 var langt fremme i bestræbelserne på at lægge afgift på brænde til brændeovne. Dengang blev planerne aflyst på grund af stor folkelig, såvel som politisk, modstand, men nu lurer afgifterne atter for de mange brændeovnsejere rundt om i landet.

Dengang som nu er det skatteministeriet, der står bag beregninger, der viser, at forureningen fra partikeludledningen fra brændeovne løber op i store beløb. I en ny rapport, der blev offentliggjort for nyligt, lyder beregningen fra Skatteministeriet, at den årlige udledning fra brændeovne og kedler svarer til et beløb på 800 millioner kroner. Ifølge Skatteministeriets beregninger svarer det til et beløb på 1.200 kroner om året per brændeovn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problematisk afgift

I rapporten fastslår Skatteministeriet, at det vil være en god ide at indføre en afgift på brændeovne svarende til dette beløb, men erkender samtidigt, at det kan være problematisk at lokalisere de mange ovne trundt om i landet, da man regner med, at der befinder sig omkring 840.000 brændeovne i Danmark.

Står det til miljøorganisationen Det Økologisk Råd skal det koste noget mere end de 1.200 kroner per brændeovn om året. Ifølge DR ønsker rådet indført en afgiftsmodel, hvor alle brændeovne får monteret en temperaturmåler i skorsten. Til DR siger Seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, Kåre Pless-Kristensen:

- Sådan en måler vil koste det samme som en el-måler, mellem 1.500 og 2.000 kroner inklusiv montering, og den går i gang, når brændeovnen varmes op til mere end 60 grader.

41 kroner i timen

Ifølge beregningerne fra Det Økologiske Råd skal det koste op til 41 kroner i timen at fyre med brænde, afhængig af hvor man befinder sig i landet. Kåre Pless-Kristensen mener, at det skal være dyrest at fyre i storbyerne, hvor forureningen rammer hårdest.

- Det er klart, at hvis du ejer en gammel brændeovn og bor midt i byen, så skal det koste mest, og bor du på landet og ikke er dækket ind af fjernvarme, skal du ikke betale så meget, siger Kåre Pless-Kristensen til DR Nyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreløbig har kommende afgifter på brændeovne dog lange politiske udsigter, da det indtil videre kun er Enhedslisten, De Radikale og Alternativet, der støtter afgiftstanken på brændeovne.