Abonnementsartikel

For at forhindre, at sjælden natur som heder og højmoser gror til, fjerner Naturstyrelsen mange steder opvækst af nye birketræer. I anledningen af fastelavn kan du tage et smut i skoven mange steder over hele landet og klippe dit eget fastelavsris ud af de fældede træer.

- Hvis man traditionen tro vil have et fastelavnsris, så kan du komme og klippe grene og kviste af allerede fældede birketræer eller mindre levende birketræer over 35 steder over hele landet i disse dage. Samtidig giver man naturen en hjælpende hånd, siger skovrider Inken Breum Larsen, Naturstyrelsen Trekantsområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af hensyn til træerne er der ikke frit spil med saksen. Nederst på siden her har Naturstyrelsen samlet en oversigt over, hvor der er birk, som man gerne må klippe af.

- Mange steder på Naturstyrelsens arealer vokser birken frem med høj hastighed ? og det er ikke alle steder, man gerne vil have en birkeskov. Vi forsøger ihærdigt at holde de lysåbne naturområder lysåbne, så for eksempel højmoserne og hedeområderne ikke springer i skov. Og det kan vi godt bruge noget hjælp til, siger Inken Breum Larsen.

Ud over, at man selv kan klippe fastelavnsris, er der nogle steder også arrangementer med en naturvejleder, hvor man kan lave fastelavnsris og høre fortællinger. I kalenderen her på siden kan du finde en oversigt over arrangementerne, hvoraf mange af dem foregår i vinterferien.

Når du kommer hjem, kan du pynte riset med fjer, kogler, blade og pap-katte eller tønder. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Her finder du klip-selv-stederne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilde: Naturstyrelsen