Abonnementsartikel

I mange huse rundt om i landet optager fyrrummet en del af huset, typisk hvad der svarer til et lille værelse. Det skyldes ofte, at lokalet enten optages af et olie- stoker eller pillefyr, men hvad nu hvis man kunne eliminere fyrrummet og i stedet bruge pladsen til for eksempel et børneværelse?

Dette er nu muligt med det nye pillefyr fra CN Maskinfabrik i Gram, hvor man har hentet modellen E-Compact Slim til Danmark. Det helt specielle ved det nye pillefyr er, at det kan anbringes udendørs, hvilket har ganske mange fordele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis folk kunne tænke sig at lave kælderen, hvor fyret står om til hjemmebar, billardrum, eller hvad man lige kunne tænke sig, så køber man sådan et fyr her, stiller det om på bagsiden af garagen, og så er det problem løst, siger Lars Bracht, produktionschef CN Maskinfabrik.

- Pillefyret er frostsikkert og vejrbestandigt, og man er fuldstændig fri for alle de restriktioner, der gælder, når man installerer et nyt fyr indendørs, siger Lars Bracht.

Uventede udgifter

Mange er nemlig ikke klar over, hvad der sker, når man ønsker at installere nyt fyringsanlæg. Én ting er, at man kan glæde sig over, at nye fyr både er mere energi- og miljørigtigt, en anden ting er, at fyrrummet lige pludselig skal leve op til gældende bygningskrav med hensyn til fyrrum og brandsikkerhed.

- Selv om fyret har stået i rummet i 60 år, og man erstatter det med et, der er 10 gange mere brandsikkert, så kan der pludselig være problemer med branddøre, vinduer og så videre. Så derfor er der ofte en lang række udgifter, man skal ligge oven i prisen for selve fyret, siger han.

To modeller

Den nye E-Compact Slim er meget smal. Den fylder kun cirka 45 centimeter i bredden, og en stålskorsten kan føres direkte op fra enheden. Kedlen kommer i to version, en 15 og en 18kW-model. Pillebeholderen kan indeholde 45 liter piller, og man behøver ikke være bange for, at det lige pludseligt løber tør for piller, for der følger selvfølgelig en styringsenhed med, der er i stand til at sende beskeder, når piller begynder at slippe op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De her udendørs pillefyr står i tusindvis i England, Irland og Skotland, hvor der typisk ikke er så meget plads i og mellem husene. Men så kan man lige klemme sådan et smalt fyr ind, fortæller Lars Bracht , der ikke ligger skjul på, at firmaet har store forventninger til Danmarks første udendørs pillefyr.