Abonnementsartikel

Dyrkning af chili blevet utroligt populært i de seneste år, ikke mindst blandt gourmeter med grønne fingre. Har du også lyst til at gøre forsøget i vindueskarmen, er det bare om at få nogle frø i jorden her i marts, som en fin måned til såning af chili.

- Det er ret ligetil at dyrke chili i en vindueskarm eller en udestue. De kan godt lide meget lys og varme, men ellers er de ikke krævende, lover gartner og chili-ekspert Bjarne Højlund, der driver Bjarne's Frø og Planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han giver her gode tips til, hvordan du får succes med at dyrke chiliplanter i indendørs.

Mild eller hot

Der findes et hav af forskellige chilisorter, og deres frugter varierer meget i smag og styrke - lige fra en mild smag af peber til flammende, tåretrækkende stærk.

- Når der skal vælges frø, kan man bare lade sin smag råde. Jeg vil dog anbefale, at man som begynder holder sig til sorter fra de to arter Capsicum Annuum og Capsicum Chinense. Førstenævnte tæller de milde til middelstærke chili, såsom Jalapeños, mens man især finder de stærke og utroligt stærke chili blandt de sidstnævnte, fortæller gartneren, der forhandler chilifrø og -planter fra sin webbutik samt fra sin planteskole i Rimmerhus efter aftale.

En god start

Frøene sås i et minidrivhus eller potter med drænhuller. Man kan bruge Jiffy-brikker eller så- og priklejord, der løbende holdes fugtig, men ikke plaskvåd. Det er nødvendigt at stille frøene varmt, gerne ved en radiator eller på et varmt badeværelsesgulv.

- Frøene behøver ikke lys så længe, at de ligger i jorden. Når de begynder at spire, er det til gengæld super vigtigt, at planterne får så meget lys som muligt. Et sydvendt vindue er optimalt, lyder det fra chili-specialisten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spar på vandet

Når planten har fået cirka to til fire blivende blade, eller man kan se rødderne i pottens bund, er det tid til at give den en større potte at vokse i.

- Her er det fortsat vigtigt ikke at overvande. Vand gerne i pottens underskål, så planten selv kan suge derfra. I denne fase er det faktisk fint at lade jorden tørre lidt ud mellem vandingerne, for det gør planten mere kompakt.

Det er også nu, at man bør begynde at gøde jævnligt.

- Man kan godt bruge almindelig plantegødning. Der findes også specialgødning til chili, men det er mest for chilinørder og os, der dyrker professionelt, mener Bjarne Højlund, som blandt andet er leverandør af chili til kendissen Chili Klaus.

Vigtig bestøvning

- Når planten blomstrer, er det afgørende, at man lige puffer lidt til planten indimellem af hensyn til bestøvningen. Chili er selvbestøvende, men står planten indendørs, hvor der ikke er insekter til at bestøve fra blomst til blomst, må man hjælpe til ved at ryste planterne lidt jævnligt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan se frem til at høste frugterne af sin indsats efter cirka 3 til 6 måneder, alt afhængig af hvilke sorter, man dyrker - og om vejrguderne har hjulpet til med sol og varme i løbet af vækstperioden.