Abonnementsartikel

I Danmark har vi en lang tradition for at bygge huse med såkaldt blankt murværk, det vil sige mure, hvor stenene står fuldt synlige uden puds eller maling. Sådan ser flere end ni ud af ti enfamiliehuse herhjemme ud, sikkert fordi mange mener, at sådan skal et "rigtigt" hus se ud.

Men synlige mursten er ikke bare smukke, de er også praktiske. En blank murstensmur passer stort set sig selv i modsætning til en mørtelpudset mur, som ofte kan kræve større eller mindre reparationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fuger suger

Selv robuste mursten er imidlertid ikke upåvirkelige af vejr, vind og miljø. Sol, vind og forurening sætter hen over årene deres præg på murværket. Derfor kan forebyggende vedligeholdelse i form af en professionelt udført rensning og imprægnering være en god ide. Det siger Jakob Wichmann Matthiasen, som er Area Sales Manager hos den danske tagmaling- og imprægneringsproducent Iso Paint Nordic.

- Det er især fugerne, som gør det til en god ide at imprægnere sit hus, hvis du vil holde det smukt i mange år. Fugerne suger mere vand end selve stenene, og hvis en fuge er gennemfugtet efter et regnvejr, kan der sprænge små stykker af fugematerialet af, hvis der efterfølgende kommer frost, forklarer Jakob Wichmann Matthiasen.

Regn og frost truer dine mure

Hvis først fugerne begynder at smuldre bort, har såkaldt slagregn ? regn i kombination med blæsevejr ? fri adgang til selve murstenene. Og så kan de også få afskalninger. Det er ikke mindst en risiko i den vejrmæssigt ustabile overgangsperiode mellem vinter og forår, hvor regn og frost ofte afløser hinanden.

En af mulighederne, hvis ønsket er en langtidsholdbar imprægnering, der passer til det danske klima, er imprægneringsproduktet HydroBlock. Produktet trænger dybt ind i murværket, men lader fortsat overfladen ånde, så fugt indefra kan trænge ud. Samtidig tilfører det en perleeffekt, så vand samler sig i dråber, som kan løbe væk i stedet for at sprede sig ind i murværket.

Jakob Wichmann Matthiasen anbefaler at kontakte en professionel håndværker, hvis man gerne vil vide, om ens ældre eller nyere hus vil have gavn af en imprægnering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis resultatet skal blive godt, er der mange forhold, man skal have styr på, inden en murimprægnering sættes i gang. Hvis det er et ældre hus, skal det først og fremmest vurderes, om der er behov for reparation af fugerne eller måske endda udskiftning af defekte sten. Alt det kan en professionel håndværker bedre overskue og rådgive om, siger Jakob Wichmann Matthiasen.